Gradonačelnik Assothaloma: Zid neophodan

Mađarska kao članica Evropske unije pravi planove  kako spriječiti prolazak migranata preko njene teritorije na putu ka drugim zemljama Evrope.

 Ova zemlja je stavila moratorijum na propise EU, koji od članica zahtijevaju da prihvate migrante koji su prešli njihovu teritorij, a zatim su pritvoreni u drugoj članici Unije.

 Umjesto te rečenice prijedlog: Mađarska je jednostrano suspendirala propise Europske unije o azilu koji je obvezuju da primi natrag izbjeglice koji su prvo ušli na mađarski teritorij, a zatim otputovali u druge zemlje.

Guste šume

Naš novinar je saznao da mnogi migranti završe iza rešetaka čim uđu u Mađarsku kroz guste šume u pograničnom području.

Neke migrante  deportuju nazad u Srbiju, odakle najčešće – pokušavaju ponovo da uđu u Mađarsku.

Suze bola, umora ili olakšanja. Mnogi čak ni ne znaju koliko su dana proveli putujući, prelazeći granice kako god su mogli, bježeći od rata u Siriji i tražeći sigurnost u Evropskoj uniji.

Kad su vremenski uslovi povoljni, stotine migranata dnevno dođu u živopisni gradić Asotthalom blizu mađarske granice.

Gusta šuma pruža im zaklon i većina uspije izbjeći dobro naoružane čuvare, koji prate njihove tragove u šumi.

Mađarska vlada planira podići ogradu visoku četiri metra i zatvoriti 175 kilometara granice. Ogradu koju gradonačelnik Assothaloma opisuje kao novu željeznu zavjesu i neophodan potez kako bi se zaustavio prolazak, kako tvrdi, većinom azilanata muslimana.

 „Govorimo o potpuno drugačijoj kulturi, o muslimanskoj kulturi, o svijetu koji će se sudariti sa našom, evropskom, kršćanskom civilizacijom”, kazao je Laszlo Toroczkai, gradonačelnik Asotthaloma.

Čuvari su gradonačelnikovi ljudi. Malobrojni su, ali lojalni… Imaju policijska ovlaštenja i oružje.

 „Nisam sretan zbog dizanja željezne zavjese, jer ću je gledati sa svoje farme i osjećati se kao da sam u zatvoru. Ali ona je neophodna, jer strahujem da će ova migracija Mađarsku gurnuti u sukob i dovesti do terorizma i tenzija”, istakao je Toroczkai.

Izbjeglički kamp

Jedan migrant iz Kameruna izgubio je sestru i njene dvije kćerke dok je bježao od čuvara.

Ekipa Al Jazeere ga je pokušala smiriti i uvjeriti da su uhapšene malo prije njega i da će ih uskoro opet vidjeti.

 „Uspjeli su ući u Evropsku uniju… Tek su prešli granicu njenog teritorija. Čuvari odvode u policijski kombi grupu muškaraca iz Sirije, zajedno da ženama i djecom. Svi su sada u rukama mađarske policije i uskoro će biti predati imigracijskim vlastima, koje će odlučiti o tome hoće li dobiti azil ili ne”, izvijestio je Al Jazeerin reporter, Johan Hull.

Većina će biti smještena u otvoreni izbjeglički kamp, iz kojeg će moći izlaziti kad žele.

To znači da će većina nastaviti putovanje dalje prema zapadu  i uskoro postati problem neke druge države.

Izvor: Al Jazeera