BiH traži od Švicarske izručenje Orića

Orić se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Ženevi, gdje je uhapšen na osnovu potjernice koju je raspisala Srbija 2014. godine (Arhiva)

Nezir Pivić, zamjenik ministra pravde Bosne i Hercegovine, potvrdio je za Al Jazeeru kako je Ministarstvo pravde BiH proslijedilo zvanični zahtjev Tužilaštva BiH Švicarskoj za izručenje ratnog komandanta Armije RBiH Nasera Orića Bosni i Hercegovini.

Pivić je dodao kako očekuje da će Orić biti izručen BiH.  

Ranije je Savezni ured za pravdu Švicarske saopćio kako će Orić “biti saslušan i u vezi sa ovim zahtjevom”.

“Prilikom ovog saslušanja gospodin Orić ima mogućnost da se izjasni da je saglasan sa izručenjem. U tom slučaju bi se sproveo pojednostavljen postupak. Savezni ured za pravdu bi najvjerovatnije mogao dati prednost zahtjevu bh. vlasti i naložiti izručenje Bosni i Hercegovini“, rečeno je za Klix.ba iz Saveznog ureda za pravdu Švicarske.

Dodaju kako su im vlasti Srbije formalni zahtjev za izručenje dostavile 22. juna 2015. godine.

„Tužilaštvo Kantona Ženeve će prema uobičajenom postupku po nalogu Saveznog ureda za pravdu saslušati Nasera Orića u vezi sa zahtjevom za izručenje“, saopćeno je iz Saveznog ureda.

Sastanak sa ambasadorom

Predstavnici Organizacionog odbora za obilježavanje genocida u Srebrenici održali su sastanak sa ambasadorom Švicarske u BiH Heinrichom Maurerom, povodom posljednjih dešavanja u vezi sa uhapšenim ratnim komandantom Srebrenice Orićem.

Ambasador Švicarske je rekao da će švicarskim organima vlasti prenijeti poruke sa sastanka. Orić se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Ženevi, gdje je uhapšen na osnovu potjernice koju je raspisala Srbija 2014. godine.

„Vođeni ovim dešavanjima od 10. juna i naravno nakon što je Srbija poslala zvaničan zahtjev za izručenje Nasera Orića i rekla da je sada odluka na drugim državama, mi smo iz organizacionog odbora procijenili da trebamo razgovarati sa švicarskim ambasadorom u BIH da ga upoznamo o našim odlukama sa organizacionog odbora jučer, da ga upoznamo koliko je ozbiljan ovaj slučaj i koliko dovodi u pitanje i generalna dešavanja u narednom periodu – posebno 11 juli“, kazao je načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković.

„Drago nam je da je ambasador shvatio ozbiljnost ovog slučaja i da će urgentno prenijeti naše odluke švicarskim vlastima. On je nama obećao da će pravosuđe Švicarske promptno reagovati na ovo i nada se fer odluci u konačnici.“

Upitna dženaza

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici i općinski načelnik Duraković izjavio je jučer da je upitno održavanje kolektivne dženaze u Potočarima 11. jula, ukoliko uskoro iz pritvora ne bude pušten ratni komandant Srebrenice Orić.

„Čekamo narednih sedam dana, a onda ćemo se ponovo sastati i donijeti odluku hoće li biti održana dženaza i ostale programske aktivnosti“, rekao je Duraković jučer nakon sjednice Organizacionog odbora.

Izvor: Al Jazeera i agencije