Slovenija najmirnija u regiji, Makedonija na začelju

Od zemalja iz regije najbolje kotira Slovenija na 15. mjestu (Getty Images)

Institut za ekonomiju i mir je i ove godine objavio Globalni indeks mira za 2015. godinu, odnosno listu “najmirnijih zemalja”, na kojoj su Irska i Danska i dalje na vrhu, a od zemalja iz regije najviše kotira Slovenija na 15. mjestu.

Lista je sastavljena na bazi globalnih indeksa mira, sloboda, trgovine, kulture, ekonomije, politike i drugih faktora, poput odnosa sa susjednim zemljama i uključenost u međudržavne konflikte.

Kao i prošle godine, Irska je proglašena najmirnijom i najpogodnijom za život sa tog aspekta, a Danska je ostala druga, unatoč činjenici da su sredinom veljaču u Kopenhagenu dogodila dva teroristička napada.

Od 20 najmirnijih 15 u Europi

Lista sadrži ukupno 162 države, od kojih je u 81 zabilježeno jačanje mira, a u njih 78 primijećen trend destabilizacije i slabljenja mira.

Zanimljivo je da je među 20 najmirnijih zemalja čak 15 iz Europe.

Deset najmirnijih zemalja svijeta su Irska, Danska, Austrija, Novi Zeland, Švicarska, Finaska, Kanada, Japan, Australija i Češka Republika, prenosi Anadolija.

Od zemalja iz regije najbolje kotira Slovenija na 15. mjestu, Hrvatska je na 27. mjestu, a slijedi ih Srbija na 46. mjestu.

Albanija se nalazi na 52. mjestu liste, slijedi je Bosna i Hercegovina na 53, Crna Gora je na 57, dok se Kosovo i Makedonija nalaze na 69, odnosno 71. mjestu.

Napredak Makedonije, Srbije, BiH i Albanije

U usporedbi s izvještajem za 2014. godinu, najveći napredak ostvarila je Makedonija, koja je zabilježila rast za 16 pozicija i sa 87. došla na 71. mjesto.

Srbija je napravila pomak za šest pozicija, dok je Albanija napravila napredak za 13 mjesta.

I Bosna i Hercegovina je napredovala sa 61. na 53. mjesto.

S druge strane, Slovenija i Hrvatska su nazadovale za po jedno mjesto, Crna Gora za dvije pozicije, dok je Kosovo zabilježilo pad za pet pozicija.

Na dnu ljestvice se nalazi Sirija, a ispred nje su Irak i Afganistan.

Libija i Ukrajina su ocijenjene kao zemlje s najvećim padom indeksa mira u protekloj godini.

Izvor: Agencije