Zatvorena biračka mjesta u Albaniji

Nešto kasnije nego što je bilo predviđeno, zatvaranjem biračkih mjesta završeni su lokalni izbori u Albaniji na kojima je više od tri miliona registriranih birača biralo načelnike 61 općine i članove općinskih vijeća.

Biračka mjesta na cijeloj teritoriji Albanije otvorena su jutros u sedam, a zatvorena nešto poslije 20 sati po lokalnom vremenu. Prema informacijama Centralne Izborne Komisije, tokom izbornog procesa nisu zabilježeni veći problemi.

Prema nezvaničnim rezultatima, načelnike 61 općine biralo je 45 posto građana.

Za ove lokalne izbore registrovane su dvije velike koalicije, Savez za evropsku Albaniju koju predvodi Socijalistička partija Albanije i opozicioni blok Narodni savez za rad i dostojanstvo koji čini 15 političkih partija. Osim toga, 11 partija se takmiči van ovih koalicija, a neke opštine imaju i nezavisne kandidate.

Lokalne izbore u Albaniji nadgledao je i veliki broj međunarodnih posmatrača među kojima posmatrači Delegacije Evropske unije (EU) i OSCE-a, prenosi Anadolija. 

Predstavnici Delegacije EU su tokom izbornog dana posjetili nekoliko izbornih mjesta među kojima su ona u Tirani, Vlori i Skadru.

Velike gužve

Premijer Edi Rama glasao je blizu 10:30 sati na periferiji Tirane, gdje živi. “Ovo je istorijski momenat, koji će zaokružiti ovdašnju administrativnu reformu. Ko ne glasa, nema pravo da se žali”, kazao je on u obraćanju medijima.

Glasao je i bivši premijer i predsjednik Sali Berisha, kojeg je Edi Rama prije dve godine porazio na parlamentarnim izborima.

“Ovi izbori se odvijaju po diktatu mafije i kriminala vladajuće većine. Ovog puta desilo se nešto nezamislivo i naši međunarodni prijatelji treba da se usprotive protiv vladinog kriminala”, izjavio je Berisha nakon glasanja.

Neregularnosti

Al Jazeerin reporter izvijestio je ranije o incidentima na biralištima i proceduralnim neregularnostima. Na pojedina birališta nije stigao glasački materijal, a negdje se nisu pojavili članovi biračkih odbora.

Ovi izbori predstavljaju okršaj lijeve koalicije okupljene oko Socijalističke partije predsjednika Vlade Edija Rame i desne opozicione koalicije oko Demokratske partije, koju predvodi gradonačelnik Tirane Lulzim Basha.

Koaliciju Saveza za evropsku Albaniju predvodi Socijalistička partija Albanije, a opozicioni blok Narodni savez za rad i dostojanstvo čini 15 političkih partija. Osim toga, 11 partija se takmiči van ovih koalicija, a neke općine imaju i nezavisne kandidate.

Izvor: Al Jazeera i agencije