Zabrana pristupa vojnim lokacijama u Iranu

Za prijedlog je glasalo199 od 213 zastupnika (AP)

Iranski parlament izglasao je odluku o zabrani pristupa vojnim lokacijama kao dio budućeg dogovora sa svjetskim silama o nuklearnom programu te zemlje, piše Anadolija.

Na današnjem zasjedanju parlamenta, 199 zastupnika od 213 glasalo je za prijedlog koji zahtijeva potpuno ukidanje svih sankcija potiv Irana što čini završni dio pregovora o postizanju nuklearnog sporazuma sa zapadnim zemljama.

Ovaj prijedlog zakona, ukoliko bude potvrđen, mogao bi zakomplikovati tok razgovora u Beču između Irana i grupe šest zemalja (Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Rusije, Kine i Njemačke) pred približavanje 30. juna kad je rok za postizanje dogovora.

Ponovno uvođenje sankcija

Razgovori su fokusirani na donošenje konačnog sporazuma kojim se suzbija iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Američka ambasadorica u Ujedinjenim narodima Samantha Power nedavno je najavila mogućnost ponovnog uvođenja sankcija Iranu ukoliko ta zemlja bude kršila odredbe konačnog nuklearnog sporazuma, čak iako Rusija i Kina imaju pravo veta u svjetskoj organizaciji.

“Ukoliko Iran bude varao kada je u pitanju konačan nuklearni sporazum, bit će odrađena procedura zavođenja sankcija koju ne mogu blokirati ni Rusija ni Kina”, rekla je Power u Predstavničkom domu Kongresa.

Napomenula je i kako o toj proceduri ne može detaljno pričati, ali je istaknula da bi sankcije UN-a mogle biti ponovo uspostavljene Iranu ako ta zemlja značajno ne poštuje dogovor.

Iran i šest velikih sila su postigli okvirni nuklearni sporazum početkom aprila u Lozani, a očekuju da finalni sporazum bude postignut do kraja juna.

Dogovor podrazumijeva da će Iran obuzdati svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Izvor: Agencije