Ministarstvo pravde Srbije zatražilo izručenje Orića

Ministarstvo pravde Srbije zatražilo je od Švicarske izručenje Nasera Orića koji je nedavno u toj zemlji uhapšen po srpskoj potjernici zbog sumnje da je izvršio ratne zločine, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu pravde.

Uz zahtjev za izručenje Švicarskoj je proslijeđena i prateća dokumentacija u vezi sa optužbama za koje ga tereti Tužilaštvo za ratne zločine.

Orić se nalazi u ekstradicionom pritvoru od hapšenja po srpskoj potjernici.

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević izjavio je ranije da krivični postupak protiv ratnog komandanta Armije BiH u Srebrenici  Nasera Orića, ne može biti ustupljen tužilaštvu u Bosni i Hercegovini jer porodice žrtava nisu dale saglasnost.

Interpol u Beogradu raspisao je međunarodne potjernice za komandantima iz Srebrenice Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem, u februaru prošle godine, jer ih Tužilaštvo Srbije sumnjiči za zločine nad Srbima u Podrinju 1992. godine.

Na pitanje novinara zašto se pokreće optužnica i istraga protiv Orića, koji je oslobođen pred Haškim tribunalom, iz Tužilaštva je rečeno da ovi zločini nisu bili obuhvaćeni haškom optužnicom, što je, kako je navedeno, otvorilo mogućnost Tužilaštvu za ratne zločine Srbije da se pozabavi slučajem Orić.

‘Adekvatan odgovor BiH’

Načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković, koji se nalazio sa ratnim konadantom Srebrenice Naserom Orićem kad je priveden 10. juna u Švicarskoj po potjernici iz Srbije, izjavio je noćas u razgovoru za Anadoliju kako je bio uvjeren da se srbijanske vlasti neće odlučiti da traže izručenje Nasera Orića. No, nakon što se to ipak desilo, poručio je Duraković, država BiH mora dati adekvatan odgovor na cijelu ovu situaciju.

“Mislim da će advokati imati po prvi uvid u dokumentaciju, pa će se vidjeti koji su to argumenti kojima oni (Srbija, op.a.) spekulišu ovih dana. Međutim, ja sam bio uvjeren da Srbija neće ići na ovaj korak, obzirom da nemaju nikakav pravni osnov. Ovo očigledno pokazuje zvaničnu politiku Srbije, pored izjava koje je srbijanski premijer Vučić davao da bi došao u Potočare ukoliko ga tamo neko prihvati, a dan nakon toga vraća se u svoju prethodnu politiku. Žele čovjeka kojeg terete za zločine na teritoriji druge zemlje i tako pokazuju ‘mišiće’, mislim da to nije dobro”, kazao je Duraković koji se još uvijek nalazi u Švicarskoj. 

Orić i Duraković su putovali u Švicarsku na obilježavanje 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici na poziv bh. dijaspore.

“Ovo je za mene alarmantna situacija i strah me u ovih narednih pet dana, dokad će trajati ekstradicijski pritvor. Strah me konačne odluke suda u Švicarskoj ako naša država ne učini nešto po tom pitanju. Biće pogubno ako dođemo do 11. jula, a da Naser bude gdje je sada. Onda zaista ne možemo garantovati šta narod može da uradi, posebno narod Srebrenice i Podrinja koji očito jedini u ovom slučaju imaju tu emociju za Naserom Orićem”, kazao je Duraković.


Duraković: Strah me konačne odluke suda u Švicarskoj 

On je naglasio kako iz države BiH dosad “očito nije bilo adekvatnog odgovora” na situaciju nastalu nakon hapšenja Orića u Švicarskoj.

“Država mora adekvatno odgovoriti inače će konsekvence biti nepredvidive”, poručio je Duraković.

Interpolova potjernica

Bh. zvaničnici, odnosno Ministarstvo sigurnosti BiH obavijestilo je ranije Interpol da se protivi raspisivanju crvenih potjernica protiv Orića i Meholjića, na šta su imali pravo u skladu s Rezolucijom Interpola iz Dohe.

Ured Interpola u Lyonu nakon toga povukao je te potjernice.

Iz Interpola BiH kažu da se Naser Orić ne nalazi na Interpolovoj crvenoj potjernici.

Apelaciono vijeće Haškog tribunala pravosnažno je 2008. godine oslobodilo Nasera Orića krivice za nesprječavanje zločina nad Srbima 1992. i 1993. godine.

Naser Orić uhapšen je u srijedu, 10. juna u Švicarskoj po optužnici Republike Srbije.

Prema difuznim potjernicama koje je ranije raspisivao Beograd u Londonu, odnosno Beču, bili su uhapšeni ratni član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i general Armije BiH Jovan Divjak.

Međutim, sudovi u Velikoj Britaniji i Austriji zaključili su kako potjernice nisu bile podržane nikakvim dokazima o njihovoj krivici, pa su odbačeni zahtjevi Srbije za izručenjem.

Potjernicu koju je raspisala Srbija za Naserom Orićem komentirao je nedavno i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović riječima “da za poboljšanje odnosa treba priznati i suverenitet bh. sudova”:

“Zašto bi srbijanski sud sudio za eventualne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini nad bosanskim građanima od strane bosanskih građana? Imamo protokole koji su tu veoma jasni”.

Izvor: Agencije