Dačić traži bolju komunikaciju EU i Srbije

Dačić: Dobio informaciju da je Evropska unija ponudila Rusiji varijantu istočnog prstena, koji bi obišao Srbiju (Al Jazeera)

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić ponovio je da je Evropska unija trebala obavijestiti Srbiju, ako je tačno da je od Rusije tražila izgradnju istočnog plinovoda koji bi zaobišao Srbiju, nju o tome trebalo da obavijesti.

Dačić je rekao da se takav upozorava da se ovakav način ophođenja komunikacije ne može nazvati dobronamjernim po Srbiju i da ona ne zaslužuje takav odnos.

Šef srpske diplomatije kaže da je na službenom sastanku sa ruskim ministrom energetike Aleksandrom Novakom od njega dobio informaciju da je Evropska unija ponudila Rusiji varijantu istočnog prstena, koji bi obišao Srbiju.

Ulaganje u Južni tok

“Mislim da je takav predlog, ako je istina ovo što je ministar Novak rekao, trebalo da bude podeljen sa srpskom stranom, jer Srbija ne zaslužuje takav odnos jer je Srbija najviše uložila u Južni tok, to je nama od životne važnosti, naša deca isto tako imaju pravo da se greju na gas kao deca u severnoj ili srednjoj Evropi”, kazao je Dačić.

On je rekao je da ne zna kakva je sudbina tog prijedloga i da je javnosti samo prenio da se takav prijedlog čuo.

Dačić je podvukao da je Srbija mnogo uložila u Južni tok i da će, u slučaju da se prekine dotok gasa preko Ukrajine, biti u velikom problemu, jer bez gasa, naglasio je, ne može.

Izvor: Al Jazeera i agencije