Njemačka vratila grupu kosovskih imigranata

Građani Kosova, njih 94-ero kojima je odbijen azil u Njemačkoj, prisilno je vraćeno u Prištinu i bit će im određena zabrana ulaska u “šengensku zonu” od tri do pet godina.

Još 28-ero njih koji su pristali na povratak, popodne se očekuje u prištinskoj zračnoj luci.

Krajem prošle i početkom ove godine, prema podacima Eurostata 32.000 građana Kosova zatražilo je azil iz ekonomskih razloga u državama Europske unije. Gotovo svi su odbijeni. 

Prema podacima MUP-a Kosova, prošle godine vraćeno je 4.600 osoba, a njih najmanje 70 posto prisilno.

Ove godine vraćeno je 7.500 ilegalnih migranata, no njih 70 posto učinilo je to dobrovoljno.

“Ako se nastavi ovaj trend do kraja godine, između 15 i 20.000 osoba moglo bi se vratiti na Kosovo. Imamo najave više zemalja da će se intenzivirati povratak, posebno iz Njemačke gdje je najveći broj i otišao”, potvrdio je Valon Krasniqi, direktor odeljenja za migraciju MUP-a Kosova.

Procjenjuje se kako je broj ilegalnih emigranata s Kosova u državama EU i veći – njih oko 50.000.

Ilegalni prelasci smanjili su se početkom godine nakon pojačane kontrole srpsko-mađarske granice.

Broj ilegalaca nepoznat

Predstavljajući izvještaj pod nazivom “Kosovo ka EU, izazov neregularne migracije”, Kosovski institut za politička istraživanja i razvoj tvrdi kako je broj građana Kosova koji ilegalno borave u EU – nepoznat.

Autorica izvještaja Ariana Qosaj-Mustafa upozorava da je broj tražilaca azila s Kosova zabrinjavajući.

Prema njenim riječima, bilo je različitih faktora koji su doprinijeli masovnoj migraciji, a oni su povezani s nivoom izolacije s kojom se suočavaju građani Kosova.

U predstavljenom izvještaju piše da oni i dalje pate od sistemskih problema, kao što je visoka korumpiranost zvaničnika, a što smanjuje mogućnosti za zapošljavanje i prijeti stabilnosti i održivosti preduzeća zbog nepotizma i rasprostranjene korupcije.

Kosovu, napominje se u izvještaju, prijete socijalni nemiri, zbog nezadovoljstva teškom ekonomskom situacijom i prošlogodišnjom šestomjesečnom blokadom institucija.

Očekivani masovni povratak građana Kosova koji su ilegalno otišli u zemlje EU-a samo će otežati situaciju, prognoziraju u izvještaju.

Izvor: Al Jazeera i agencije