Orban: Gradnja zida prema Srbiji obaveza države

Predstavnici Europske unije izrazili su svoje protivljenje ideji izgradnje zida (Reuters)

Mađarska ne vjeruje u europsko rješenje pitanja ilegalnih imigranata, a zid prema susjedima gradi jer je to “obaveza države”, rekao je mađarski premijer Viktor Orban Bratislavi na sigurnosnoj konferenciji Globsec 2015.

“Ako EU nađe neko rješenje, dobro, ali ja ne vjerujem u europsko rješenje”, kazao je mađarski premijer, kako prenosi Hina.

“No, već je danas nužno zaštititi granicu, to je obaveza države. Pogotovo kad je riječ o schengenskoj, vanjskoj granici Europske unije”, rekao je Orban čija je zemlja u srijedu najavila gradnju četiri metra visokog zida prema Srbiji, kako bi spriječila dotok ilegalnih imigranata, najviše s Kosova i iz Sirije.

Fidesz: Razbiti “balkansku tranzitnu rutu”

Mađarsko-srpska granica postala je “balkanska tranzitna ruta” i na to vlada mora odgovoriti, rekao je zastupnik vladajuće mađarske stranke Fidesz, Szilard Nemeth. Ilegalni prelasci granice najviši su u EU, rekao je.

Mađarska je do kraja svibnja ove godine zabilježila više od 50.000 ilegalnih ulazaka na svoj teritorij, dok je u istom razdoblju u Italiju ušlo 47.000 migranata. Austrija i Njemačka uskoro će vratiti 15.000 ilegalnih migranata u Mađarsku, rekao je, dodajući da bi broj ilegalnih imigranata u Mađarskoj mogao doseći 150.000 do kraja godine.

Mađarska vlada zato je odlučila zatvoriti granicu i priprema zakon o “sigurnijim zemljama”, rekao je. Ako migrant stigne iz “sigurne zemlje” ili “sigurne tranzitne zemlje”, može se pretpostaviti da dolazi iz ekonomskih razloga a ne zbog progona, smatra Fidesz.

Vučić najavio razgovor s Orbanom o zidu

Mađarska vlada najavila je da priprema podizanje četiri metra visokog zida duž 175 kilometara dugog dijela granica sa Srbijom.

Predstavnici Europske unije izrazili su svoje protivljenje ideji izgradnje zida, a srbijanski premijer Aleksandar Vučić najavio je da će o tome razgovarati s mađarskim premijerom.

Izvor: Agencije