Zatražen prekid postupka protiv Hadžića

Hadžiću je krajem svibnja dozvoljeno da se ponovo vrati u Srbiju i nastavi liječenje tumora (Tanjug)

Obrana Gorana Hadžića tražila je od Haškog tribunala okončanje postupka ili zaustavljanje suđenja zbog teškog zdravstvenog stanja optuženika.

U obrazloženju zahtjeva koje je objavio Tribunal, redigirani su dijelovi koji se konkretno odnose na prognoze o tome koliko bi Goran Hadžić još mogao živjeti, ali se navodi da se ne može razumno očekivati da suđenje bude dovršeno.

“Nastavak postupka bez razumnog izgleda da bude dovršen nema legitimnu svrhu. Ono krši pravo Hadžića na pretpostavku nevinosti i predstavlja uzaludno trošenje javnih resursa”, naveli su odvjetnici obrane, kako prenosi Tanjug.

Vratio se u Srbiju na liječenje tumora

U tim okolnostima odgovarajući lijek bi bio da se okonča postupak ili da se alternativno on zaustavi na neodređeno vrijeme, navodi obrana.

Hadžiću je krajem svibnja dozvoljeno da se ponovo vrati u Srbiju i nastavi liječenje tumora.

Suđenje Hadžiću je u prekidu od listopada 2014. godine, kada mu je pozlilo u sudskom pritvoru. Obrana je precizirala da on boluje od tumora i da je bolest “u konačnoj fazi”.

Hadžić se u optužnici tereti za progon Hrvata na rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi, za istrebljenje, ubojstva, nezakonito pritvaranje, mučenje, nečovječna djela, deportaciju i prisilno premještanje u razdoblju od 1991 do 1993. godine u istočnoj Slavoniji i tzv. Kninskoj krajini.

Izvor: Agencije