Makedonija mijenja Zakon o azilu

Cilj zakona je da se zaustavi val ilegalnih migranata koji preko Makedonije žele stići do neke od zemalja članica Evropske unije (Reuters)

Makedonsko Sobranje usvojilo je izmjene Zakona o azilu i privremenoj zaštiti, prema kome u roku od 72 sata migranti mogu podnijeti zahtjev za azil u najbližoj policijskoj stanici, na graničnom prelazu ili u prihvatnom centru.

Cilj usvajanja ovih izmjena, kako je obrazložio predlagač – Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije, je da se zaustavi val ilegalnih migranata koji preko Makedonije žele stići do neke od zemalja članica Evropske unije, prenose agencije.

Obrazlažući prijedlog, ministar unutrašnjih poslova Mitko Čavkov, naglasio je kako je višestruko povećan broj ilegalnih migranata koji prolaze kroz Makedoniju, ali da su zahvaljujući pripremljenosti MUP-a preuzete akcije koje su spriječile da njihov broj bude još veći.

Korištenje javnog prijevoza

„Samo tokom posljednjih nekoliko sedmica nije dozvoljen ulazak 2.000-3.000 ilegalnih migranata koji dnevno pokušavaju preći granicu Grčke i ući u Makedoniju“, naveo je Čavkov.

Prema njegovim riječima, u posljednjih pet mjeseci ove godine broj ilegalnih migranata koji su ušli u Makedoniju tri puta je veći u poređenju sa istim periodom lani.

Osim što će moći u kratkom roku podnijeti zahtjev za azil, policija neće sankcionirati migrante koji koriste vozove kako bi lakše stigli na sjever Makedonije, što je do sada bio slučaj, javlja Milka Smilevska, novinarka Al Jazeere. 

Izvor: Al Jazeera i agencije