Ukradeni ispiti državne mature u Hrvatskoj

Srednjoškolci su ogorčeni zbog odgode ispita državne mature (Domagoj Nin?evi? / Pixsell)

Hrvatski Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je na svojoj internet stranici da se ispit državne mature iz hrvatskog jezika neće održati danas, kako je zakazano, nego sutra.

Iako prvobitno nije objašnjeno zašto se neće pisati esej, kao ispit državne mature iz hrvatskog jezika A i B razine, naknadno je objašnjeno kako je do iznenadne odgode termina došlo zato što su u jednoj pulskoj srednjoj školi ukradena dva primjerka ispita državne mature iz hrvatskog jezika.

Istovremeno je objavljeno da će se drugi dio ispita državne mature iz hrvatskog jezika, odnosno test, održati u petak, 26. lipnja. Taj se dio ispita trebao održati sutra, kada će se polagati prvi dio tog ispita (esej).

U međuvremenu je hrvatski ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar potvrdio kako je pet osoba, koje se dovode u vezu s krađom ispita, na obradi u policiji.

Jutarnji list je objavio da su uhićeni zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti. Prema informacijama iz Policijske uprave istarske, osobe su privedene na ispitivanje.

Istraga u završnoj fazi

“Policija je u utorak navečer zaprimila prijavu da su iz jedne pulske srednje škole otuđena dva primjerka ispita državne mature iz hrvatskog jezika”, potvrdila je agenciji Hina glasnogovornica istarske Policijske uprave Nataša Vitasović. Dodala je kako policija traži počinitelja.

Kasnije je potvrđeno da su dva rezervna primjerka testa jučer ukradena iz Privatne gimnazija “Juraj Dobrila” u Puli.

Ravnatelj gimnazije Branimir Červar potvrdio je za portal Srednja.hr da je istraga “u završnoj fazi” te nije htio ništa komentirati da ne naruši njezin tijek.

“Vjerujem da će policija i Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja biti kooperativni što se tiče informacija. Koliko sam upućen do kraja radnog dana će sve biti zaključeno”, kazao je ravnatelj Červar.

Srednjoškolci ogorčeni

Udruga srednjoškolaca iskazala je “najveću moguću ogorčenost” ponašanjem Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, “koji je samo osam sati prije održavanja ispita, bez ikakvoga obrazloženja promijenio svoju odluku”.

“Tražimo da se odgovorni očituju o razlozima odgode i da se ispričaju svim maturantima i cjelokupnoj javnosti”, navodi se u izjavi koju je Udruga srednjoškolaca objavila u srijedu ujutro.

“Dok su deseci tisuća maturanata spavali, u dubini noći iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja je stigla obavijest o odgodi ispita državne mature iz hrvatskog, to jest eseja. Držimo da je ovakvo ponašanje nadležnih za provođenje mature, za koje naglašavamo se događa svake godine, u ozbiljnu sumnju dovelo njihove kvalifikacije da nastave obavljati taj posao”, poručuju srednjoškolci.

Izvinjenje ministarstva

“Ovakve situacije povećavaju pritisak na maturante koji su već pod ogromnim stresom”, poručuje se u izjavi, koju je potpisao v.d. predsjednika Udruge srednjoškolaca Leo Fel.

Traže i da se odgovorni ispričaju maturantima i javnosti.

Glasnogovornica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Gordana Zuccon kasnije je poslala obavijest o otkazivanju ispita i eseja iz hrvatskog jezika za A i B razinu, te ispriku.

“Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta izražava žaljenje i upućuje ispriku učenicima, roditeljima i nastavnicima zbog nastale situacije na koju NCVVO niti ministarstvo nije moglo utjecati”, poručeno je.

Izvor: Agencije