Mađarska gradi ogradu duž granice sa Srbijom

Mađarska će izgraditi ogradu visine četiri metra duž granice sa Srbijom kako bi spriječila dolaske ilegalnih migranata, izjavio je danas mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto, prenose svjetske agencije.

“Imigracija je jedan od najozbiljnijih problema sa kojima se danas suočava Europska unija. Članice EU tragaju za rješenjima, ali Mađarska ne može sebi dozvoliti da još čeka”, rekao je Sijjarto na konferenciji za novinare, navodi agencija Reuters.

On je kazao kako se granica duga 175 kilometara “fizički može zatvoriti ogradom visine četiri metra”.

“Ministar unutrašnjih poslova dobio je instrukciju da to pripremi”, rekao je dodao je mađarski ministar vanjskih posla.

Prijetnje premijera

Prošle sedmice je Mađarska zaprijetila da će zatvoriti granicu sa Srbijom kako bi zaustavila priliv migranata.

„Mislimo da nije u redu da nam šalju izbjeglice, one moraju biti zaustavljene na teritoriji Srbije“, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban u intervjuu državnom radiju Kossuth.

„Mi razmatramo svaku opciju, uključujući potpuno fizičko zatvaranje granica“, rekao je Orban.

Vlade dvije države će početkom jula održati samit posvećen pitanju migranata, navodi AFP.

Sada nisu u pitanju granice Šengenske zone, već je vrijeme da se ojačaju vanjske granice, dodao je Orban.

Ogromno povećanje

Mađarska je prošle godine primila više izbjeglica po glavi stanovnika od bilo koje druge članice Europske unije osim Švedske – gotovo 43.000. To je ogromno povećanje u odnosu na 2012. kada je njihov broj iznosio samo 2.000.

Od početka ove godine u Mađarsku je stiglo 54.000 imigranata, a očekuje se da će do kraja godine u tu zemlju doći i do 130.000, rekao je jučer šef Orbanove kancelarije, Janosz Lazar.

Početkom godine je došlo do porasta broja imigranata sa Kosova, ali većina imigranata koji sada dolaze su iz Sirije, Iraka i Afganistana. Prema zvaničnim podacima, 95 posto njih prelaze u Mađarsku iz Srbije.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, broj lica koja su izrazila namjeru da traže azil u Srbiji porastao je sa 5.066 u 2013. na 16.490 u 2014. godini, a na više od 22.148 samo u prvih pet mjeseci 2015. godine. Ovaj podatak objavljen je i na internetskoj stranici UNHCR-a Srbija.

Izvor: Agencije