Zaev zove časne ljude da stvore drugačiju Makedoniju

Zaev kaže da su dužnosnici DUI-a bili mnogo obazriviji razgovorima, što ukazuje da su znali da su bili prisluškivani (EPA)
Zaev kaže da su dužnosnici DUI-a bili mnogo obazriviji razgovorima, što ukazuje da su znali da su bili prisluškivani (EPA)

Najutjecajniji oporbeni Socijaldemokratski savez Makedonije Zorana Zaeva, nakon kraće pauze, nastavio je s objavljivanjem audio zapisa iz “afere prisluškivanje”, kojima je stranka Albanaca, Demokratska unija za integracije, manja članica vladajuće koalicije Alija Ahmetija, optužena da je podržala premijera Nikolu Gruevskog u kriminalnim i koruptivnim radnjama.

On je zato pozvao časne ljude iz DUI-a i VMRO-DPMNE da napuste stranku i vladu kako bi pomogli u stvaranju drugačije, demokratske Makedonije.

“Ništa od toga što je Gruevski učinio, od kriminala i korupcije, do udara na ljudska prava i slobode ne bi mogao učiniti bez znanja i podrške njegovog koalicijskog partnera, DUI-a”, rekao je lider SDSM-a na konferenciji za novinare, prenosi Tanjug.

On je, međutim, primijetio da su dužnosnici DUI-a, za razliku od Gruevskog i njegovih suradnika, bili mnogo obazriviji u telefonskim razgovorima, što ukazuje na to da su dobro znali da su bili prisluškivani.

Moć, vlast, novac…

Unatoč tome, tvrdi Zaev, na snimkama ima dovoljno dokaza koji će razobličiti vladanje uske grupe u DUI-u, koja je po mnogo čemu nalikovala na vladavinu uske grupe iz okruženja Gruevskog.

“Njihova trpeljivost u vladi i kada su bili potcjenjivani upućuje na to da njihov primarni cilj nisu bili građani, njihovo glasačko tijelo, već moć, vlast, a sve radi osobnih interesa i novca”, kazao je.

Na prvoj snimci koja se odnosi izravno na lidera DUI-a Ali Ahmetija, moglo se čuti, kako je najavio Zaev, kako Ahmeti preko svojih ljudi od povjerenja, u konkretnom slučaju predsjednika ogranka DUI-a u Čairu, Bekira Asanija, Ahmeti posreduje da se nekom biznismenu proda za 1.000 eura po kvadratnom metru objekt u općini Čair.

Također je dodao da je za 100.000 eura, u dogovoru s Ahmetijem, moglo biti spriječeno rušenje objekta koji je izgrađen bez dozvole.

U drugom setu razgovora se moglo čuti kako Artan Grubi i Ali Ahmeti razgovaraju o slobodnoj zoni u Tetovu i o tome kome treba biti dodijeljena. Iako je, kako je rekao, trebala dobiti tvrtka iz Turske koja je imala svu potrebu dokumentaciju, na kraju je slobodnu zonu dobila firma iz Norveške.

Objavljeni su i razgovori o ambicijama DUI-a oko podjele mjesta u vladi, posebno oko zanimanja za ona mjesta koja mogu donijeti novac, a potcjenjuju ministarstva kao što su obrana ili obrazovanje, ali i razgovori koji su potvrdili ustupke koje je pravila DUI kako bi ostala u vladi, pa i po cijenu da se odrekne projekata koji su bili u predizbornom programu te stranke.

Daljnje objave

Današnja 38. po redu “medijska bomba” SDSM-ovog projekta “Istina o Makedoniji” objavljena je nakon osmodnevne pauze i prva nakon neuspješnih pokušaja da se u dijalogu vlasti i oporbe, uz posredovanje EU, nađe rješenje za višemjesečnu političku krizu koja potresa Makedoniju.

Zaev je pozvao sve časne ljude iz DUI i VMRO-DPMNE koji se, kako je rekao, ne slažu s djelovanjem njihovih rukovodstava, da odigraju ključnu ulogu u stvaranju normalne demokratske Makedonije, integrirane u EU i NATO.

“Bez obzira na razlike, svi imamo obvezu da se borimo za zajedničku prosperitetnu budućnost za Makedoniju”, poručio je Zaev i pozvao članove DUI-a da napuste vladu Gruevskog.

Zaev je najavio da će nastaviti objavljivati “medijske bombe” sve dok ne bude formirana privremena vlada koja će pripremiti izvanredne parlamentarne izbore u travnju iduće godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO