Tahiri: Broj 383 za Kosovo do kraja godine

I Kosovo će biti uključeno u regionalne inicijative za sporazume o roamingu, najavila je Tahiri (AFP)
I Kosovo će biti uključeno u regionalne inicijative za sporazume o roamingu, najavila je Tahiri (AFP)

Predsjedavajuća prištinske delegacije i ministrica za dijalog Beograda i Prištine, Edita Tahiri potvrdila je da će Kosovo dobiti međunarodni telefonski broj 383, da će zahtjev poslati Austrija te da će razgovori o toj temi sa Beogradom biti završeni do kraja godine.

Poslije najnovijeg kruga dijaloga Prištine i Beograda, održanog u Briselu, Tahiri je kosovskim medijima rekla da će telefonski broj biti dobijen “direktno od Međunarodne telekomunikacione unije (ITU)”.

“Određivanje i dobijanje telefonskog broja je od velikog značaja, jer će Kosovo imati broj kao svaka država za razliku od sadašnje situacije kada je u upotrebi nekoliko kodova”, rekla je Tahiri.

Direktor srpske Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je izjavio kako Kosovo može dobiti telefonski broj od ITU “jedino ako to zatraži Srbija kao država članica UN” i to tako da Kosovo dobije poseban pozivni broj “kao geografska oblast u sklopu Srbije”.

“Pošto Kosovo nije međunarodno priznata država članica UN-a jedino može dobiti telefonski pozivni broj ako se sa tim saglasi, i od Međunarodne unije za telekomunikacije to zatraži, Srbija”, tvrdi Đurić.

Sniziti troškove za građane

Tahiri je, nakon sastanka, rekla kako postoji saglasnost da “operateri sarađuju u sferi interkonekcije i roaminga sa ciljem umanjena tarifa za sve građane”.

“Sporazum predviđa da i Kosovo bude uključeno u regionalne inicijative za sporazume o roamingu”, navela je Tahiri.

Prema njenim riječima, dio sporazuma predviđa i da će jedna nova telefonska kompanija na Kosovu imati ograničeno djelovanje, ali da se ne radi o novom operateru telefonije, jer se takvo odobrenje dobija samo na međunarodnom tenderu.

Konačan dogovor u vezi tog plana očekuje se na narednom sastanku premijera, ukazala je Tahiri, do kada će, kako se očekuje, prestati sa radom svi ilegalni operateri kako bi konačno bila postavljena pravila na cijeloj teritoriji Kosova, prenose mediji u Prištini.

Pregovori o broju – najteži

Prethodno je srpska delegacija, nakon 15-satnih pregovora o telekomunikacijama u okviru tehničkog dijaloga Beograda i Prištine, navela kako nije postignut dogovor u vezi sa svim pitanjama, ali je postignut visok stepen saglasnosti po pitanju tarifa.

Iz srpske Kancelarije za Kosovo i Metohiju najavljeno je kako će dijalog o telekomunikacijama na tehničkom nivou biti nastavljen 22. juna, dan uoči sastanka premijera Aleksandra Vučića i Ise Mustafe u Briselu.

Najteži razgovori vođeni su o pozivnom broju za Kosovo, tarifama i interkonekciji.

“Ključna pitanja su kako će biti korišćen i ko će dodeliti pozivni broj, ko će biti vlasnik pozivnog broja ako bude dodeljen, kako će nova kompanija funkcionisati, hoće li u punoj meri biti licencirana i kako će izgledati tarife”, rekao je Ðurić.

Beogradska delegacija, koju predvodi Ðurić, u okviru tehničkog dijaloga Beograda i Prištine učestvuje i u razgovorima o formiranju Zajednice srpskih opština, ali i energetici te svim otvorenim pitanjima, prenio je Tanjug.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO