Nacrt rezolucije o Srebrenici: Za pomirenje, a protiv negiranja genocida

Drugog jula će biti odlučeno da li će Nacrt rezolucije biti stavljen na dnevni red sjednice od 7. do 9. jula (EPA)

Objavljen je tekst nacrta britanske rezolucije o Srebrenici, a koji poziva na pomirenje u Bosni i Hercegovini i osuđuje negiranje genocida.

Zastupnici Evropskog parlamenta smatraju da bi donošenje nove rezolucije o Srebrenici u toj instituciji bilo značajno, jer bi se time na dostojanstven način obilježila 20. godišnjica genocida, a evropske institucije pozvale da spriječe da se tako nešto ikada ponovi.

Oni, također, smatraju da bi nova rezolucija doprinijela procesu pomirenja i time unaprijedila evropsku perspektivu regije.

Inicijator rezolucije, hrvatski zastupnik Ivan Jakovčić iz zastupničke grupe ALDE (Savez liberala i demokrata za Evropu), izjavio je da je njegov cilj da “Evropski parlament obilježi dvadesetogodišnjicu najgoreg masakra u Evropi poslije Drugog svjetskog rata na dostojanstven način.”

On smatra da je manje važno da li će rezolucija biti usvojena kao dokument, ili biti dio govora predsjednika Evropskog parlamenta Martina Schulza na plenarnoj sjednici.

Konferencija predsjednika Evropskog parlamenta će 2. jula odlučiti da li će nacrt rezolucije biti stavljen na dnevni red plenarne sjednice od 7. do 9. jula, ili će biti data kao izjava Schulza i lidera zastupničkih grupa u Evropskom parlamentu.

Prijedlog rezolucije poziva sve evropske institucije da učine sve što je u njihovoj moći da se zločini poput onih u Srebrenici ne ponove, naveo je Jakovčić.

Rezolucija također poziva Evropsko vijeće i Evropsku komisiju da na 20. godišnjicu genocida “pošalju jasnu poruku zemljama Zapadnog Balkana da imaju evropsku perspektivu i da oni podržavaju proces proširenja, kao i proces regionalne saradnje,” dodao je Jakovčić.

‘To znači mnogo za porodice’

Članovi Evropskog parlamenta iz drugih političkih grupa iznijeli su slično mišljenje, objavljeno je na portalu europeanwesternbalkans.com.

Slovenski zastupnik Franc Bogovič iz zastupničke grupe EPP (Evropska narodna partija) rekao je da podržava Nacrt rezolucije, a dvadesetogodišnjica ovog, kako kaže, “najvećeg zločina protiv čovječnosti u Evropi poslije Drugog svjetskog rata”, po njemu je prilika da ne samo Evropa, već i Zapadni Balkan obilježe godišnjicu većom integracijom u EU i prekograničnom saradnjom.

On je dodao da snažno vjeruje da EU treba da ubrza proces proširenja na zemlje Zapadnog Balkana, i “predloži jasnu evropsku perspektivu u ovom području”.

Slovenska zastupnica Tanja Fajon iz grupe S&D (Progresistička alijansa socijalista i demokrata) ocjenjuje da s obzirom na osjetljivost teme, konačna odluka o usvajanju rezolucije o Srebrenici u Evropskom parlamentu još nije jasna.

“Istovremeno S&D je odlučio da u subotu podrži rezoluciju. Očekujem da će konačna odluka biti jasnija krajem sedmice ili što je prije moguće,” rekla je Fajon.

Ona smatra da je veoma važno da Evropski parlament usvoji rezoluciju uoči godišnjice.

“Iako nijedan dokument ne može da popravi ono što se dogodilo, priznanje da je to zločin genocida u kome je bilo mnogo žrtava, uključujući bebe, žene i djecu, dok se još traga za brojnim nestalima, znači mnogo onima koji su izgubili članove porodice i prijatelje”, navela je Fajon.

Ona, također, smatra da do trajnog pomirenja može doći samo ako se rasvijetli cijela istina, “bez obzira da li je to u interesu svih strana”.

Samo kada svi priznaju svoj dio krivice i kada je ona jasno i glasno osuđena, možemo govoriti o procesu pomirenja, koje je od ključnog značaja za regiju i generacije pred nama, navela je ona.

Kažnjavanje genocida

“Otuda je jasno da je odgovornost lidera Bosne i Hercegovine, ali i Evrope i svijeta, zaista velika kada je riječ o priznavanju i osudi ovog zločina. Razumijevanje historije na neki način predstavlja upozorenje i da se takvi zločini nikada ne mogu ponoviti u Evropi. Mir nije nešto što nam je dato, već se moramo stalno boriti za njega, iz dana u dan”, kaže Fajon.

Potpredsjednica Evropskog parlamenta iz grupe Zeleni/EFA (Zeleni – Evropski slobodni savez) Ulrike Lunacek izjavila je da ona i njena zastupnička grupa snažno podržavaju rezoluciju o Srebrenici.

Po njenom mišljenju važno je da “rezolucija podsjeti na žrtve genocida u Srebrenici i izrazi saučešće porodicama i preživjelima”.

Međutim, kako dodaje, rezolucija treba podržati i organizacije poput Udruženja majki enklava Srebrenica i Žepa, “imajući u vidu njihovu ključnu ulogu u podizanju svijesti o ovom događaju i izgradnji šireg osnova za pomirenje među svim građanima BiH”.

Na kraju, Evropski parlament, civilno društvo i građani BiH treba da iskoriste 20. godišnjicu genocida u Srebrenici kao priliku da pojačaju proces pomirenja i saradnje u regiji koji je ključni preduvjet kako bi zemlje regije mogle da napreduju ka EU,” ocijenila je.

Nacrt nove rezolucije odaje počast svim žrtvama, naglašava značaj prevencije i kažnjavanja genocida i zločina protiv čovječnosti, naglašava značaj politike pomirenja i podržava proces pridruživanja zemalja Zapadnog Balkana EU, a ostaje da se vidi da li će tekst dodatno biti izmijenjen amandmanima.

Evropski parlament ranije je donio dvije rezolucije o Srebrenici.

Izvor: Agencije