Makedonija zakonom protiv vala imigranata

Do sada su migranti pješice, ili odnedavno biciklima prelazili 200 km dug i opasan put do granice s Srbijom (AFP)

Makedonska vlada je usvojila amandmane na zakon o azilu kako bi zaustavila val ilegalnih migranata u tu zemlju kako bi se približili Europskoj uniji.

Te promjene će omogućiti bolje ograničavanje problema imigracije s kojim je Makedonija suočena, navela je vlada u priopćenju.

Amandmane će parlament razmotriti početkom sljedećeg tjedna, ali njihovo usvajanje će biti tek formalnost, jer konzervativna vlada premijera Nikole Gruevskog i njegovih saveznika tamo ima većinu.

Za traženje azila 72 sata 

Prema amandmanima, migranti će se moći registrirati kod vlasti i dobiti 72 sata za traženje azila u Makedoniji ili napustiti teritorij, prenosi Hina.

“Stranac će odsada moći pred policijom, u zemlji ili na graničnim prijelazima, izjaviti da traži azil”, precizirao je glasnogovornik vlade Aleksandar Gjorgjev.

Migranti će moći koristiti javni prijevoz, vlakove, autobuse ili taksije što do sada makedonske vlasti nisu dopuštale.

Pješice i biciklom do Srbije

Do sada su migranti pješice, ili odnedavno biciklima prelazili 200 km dug i opasan put do granice s Srbijom otkuda mogu stići do EU.

U Mađarskoj je premijer Viktor Orban nedavno zaprijetio kompletnim zatvaranjem granice sa Srbijom kako bi zaustavio priljev izbjeglica, koji je s ukupno 2.000 tijekom 2012. skočio na 54.000 u siječnju ove godine.

Budimpešta navodi da ih 95 posto ulazi preko granice sa Srbijom.

Izvor: Agencije