Duraković: Srbija manipulira švicarskim pravosuđem

Duraković: Za mene je ovako – kompletna Srebrenica je trenutno u zatvoru u Švicarskoj (Arhiva)
Duraković: Za mene je ovako – kompletna Srebrenica je trenutno u zatvoru u Švicarskoj (Arhiva)

Piše: Ibrahim Sofić

Načelnik bosanskohercegovačke općine Srebrenica Ćamil Duraković kazao je danas za Al Jazeeru kako još nije dobio odgovor na zahtjev da posjeti ratnog komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine u Srebrenici Nasera Orića koji se nalazi u pritvoru u Švicarskoj.

“Pokušavam ovdje, u saradnji sa lokalnim advokatom i našom ambasadom, da vidim šta se dešava sa mojim zahtjevom koji predat prošli petak za posjetu. Simptomatično je da nikakvog odgovora nije bilo. Nadam se da ću do kraja dana uspjeti ući kod gospodina Orića tek da vidim kako je, kako se osjeća i da vidim kakvi su osnovni, elementarni uslovi kod njega”, izjavio je Duraković u telefonskom razgovoru iz Ženeve.

Naveo je kako Orićev advokatski tim priprema sve moguće argumente koji će biti u procesu ekstradicije da se on pusti na slobodu.

“Ono što nas brine je ta tzv. politička podrška u smislu da su u ovom slučaju i Srbija i Švicarska napravile jedan pogrešan politički korak, da se sve ovo dešava pred 11. juli koji je veliki događaj. Ovo što se napravilo ugrozilo je svu dinamiku organizacije i malo nas to zabrinjava, narod je napet, Naser Orić je jedna narodna legenda, čovjek koji za kojeg ljudi traže odgovore”, istakao je načelnik srebreničke općine.

Ove godine, tačnije 11. jula, obilježava se 20 godina genocida u Srebrenici.

Kolateralna šteta

Duraković smatra da će hapšenje Orića u Švicarskoj po nalogu iz Srbije narušiti mnoge odnose u regiji.

“Mislim da Srbija ovdje igra vrlo perfidno i u vrlo nezgodno vrijeme kada se pokušava relaksirati situacija političkih odnosa između Srbije i BiH, dešava se nešto što Srbiju vraća na početak. I sam slučaj da je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izbjegao sastanak sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem govori da je ovaj slučaj Nasera Orića pogoršao odnose.”

“To nije dobro ni za jednu ni za drugu zemlju, a posebno za Švicarsku koja je apsolutno kolateralna šteta u odnosima Srbije naspram BiH. Iskoristili su te perfidne šupljine zakonske da iskoriste pravosuđe Švicarske da reaguje ovako kao što je reagovalo”, dodaje on.

Načelnik općine Srebrenica se nada da će konačni ishod „političke i pravne odluke Švicarske“ biti „mudar, a ne vrlo fatalan za neke odnose na području Balkana“.

„Vjerujem da će biti dovoljno mudri, da su svjesni situacije, da znaju o čemu je riječ i da će na kraju donijeti pozitivnu odluku da bi Orić što prije bio na slobodi, posebno prije 11. jula gdje će biti mnogo problema ako on do tada ne bude oslobođen.“

Na upit da prokomentira stav švicarskih vlasti da Tužilaštvo Srbije tereti Orića za djela koja nije procesuirao Haški tribunal (ICTY), Duraković je odgovorio kako je riječ „o direktnoj manipulaciji srbijanskog pravosuđa pravosuđem Švicarske“.

„Oni su njih uvukli u ovo i u bliskom su kontaktu tako da me je strah za odnose ove dvije zemlje da nema nešto po srijedi, nešto što niko od nas ne zna, da nema neki dogovor između Švicarske i Srbije. Mislim da je to prljava i perfidna igra ukoliko se nešto tako dešava“, kazao je.

Ogromne obaveze

Istakao je kako trenutno švicarske vlasti, odnosno švicarsko pravosuđe sluša samo stranu Srbije dok se bh. strana zanemaruje.

„Ovdje postoji Bosna i Hercegovina čini je državljanin Naser Orić i mislim da se ta država ne treba negirati. Ministarstvo pravde BiH je odmah nakon hapšenja uputilo notu švicarskom pravosuđu da im se objasne okolnosti hapšenja, do dana današnjeg oni nisu  taj odgovor dobili. Šta se tu dešava? Da li oni to namjerno rade?“

„To nije korektno, to treba Ministarstvu pravde BiH kao bi adekvatno poslalo protestnu notu državi Švicarskoj. Skoro sedam dana nema nikakvog odgovora od zvaničnika Švicarske na upit Ministarstva pravosuđa BiH. Mislim da Švicarska i Srbija ovdje prave jednu ogromnu grešku, to će sigurno imati svoje konsekvence u  budućnosti.“

Na kraju razgovora, Duraković je ponovio svoj stav kako se u Srebrenicu i u BiH ne vraća bez Orića iako u Srebrenici ima ogromne obaveze za obilježavanje godišnjice genocida.

„Naser Orić je bio dio moje zvanične delegacije i ja se ne vraćam u Srebrenicu bez Nasera Orića i to je kristalno jasno. Za mene je ovako – kompletna Srebrenica je trenutno u zatvoru u Švicarskoj, ja u Naseru vidim kompletnu Srebrenicu i ako se pusti Naser, puštena je Srebrenica, ako se ne pusti Naser nije puštena ni Srebrenica. Ovo je jedan institucionalni odnos načelnika u čijoj delegaciji bio naš legendarni komandant koga ja neću ostaviti ovdje na milost ili nemilost i vratiti se u BiH bez njega. Ja to ne želim zbog njega, zbog Srebrenice i zbog svih žrtava Srebrenice i onih koji su preživjeli.“

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Advokatica Nasera Orića rekla je za Al Jazeeru da sa pravnim timom iz Švicarske priprema žalbu na pritvor i još jedan podnesak kojim će se usprotiviti Orićevom izručenju Srbiji. Dodaje kako šviarski tužilac nije osoba koja treba ocijeniti je li nešto bilo obuhvaćeno procesom pred Haškim tribunalom.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO