Dodik: Od Lavrova ću tražiti veto na rezoluciju o Srebrenici

Potpredsjednik DS-a Srbije Borislav Stefanović smatra da je u Srebrenici počinjen 'gnusni zloćin' (Arhiva)

Pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda 7. jula bi trebalo da se nađe Nacrt rezolucije o Srebrenici. Nacrt bi trebalo da preda Velika Britanija koja je izradila početni tekst o kojem će se raspravljati. Time bi se obilježilo 20 godina od genocida u Srebrenici, u kojem je ubijeno više od osam hiljada osoba, uglavnom muškaraca.

Iz Britanske misije, najavljujući dokument, rekli su da je to prilika za međunarodnu zajednicu da se osvrne na najmračniji trenutak u istoriji UN-a te da bi rezolucija trebalo da ohrabri pomirenje u zemlji.

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, najavio je da će se za dva dana u Sankt Petersburgu susresti s ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom, od kojeg će tražiti ruski veto na usvajanje rezolucije o Srebrenici u Vijeću sigurnosti UN-a.

“Ja ne bih ni imao ništa protiv da bilo ko uputi rezoluciju u Savjet bezbjednosti i da kaže da je Srebrenica mjesto genocida i nad Srbima i nad Bošnjacima. Prihvatićemo tako nešto. Onda bi to moglo da bude integrativni deo pomirenja, a ne stalnog razilaženja i sukoba”, izjavio je Dodik danas, prenose agencije. 

‘Gnusni zločin’

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kaže da se rezolucijom radi protiv interesa BiH. „Ona nije bila potrebna ili je morala da bude izbalansirana“, rekao je Ivanić.

Predsjednik opozicione Nove stranke u Parlamentu Srbije i nekadašnji premijer te države Zoran Živković, kaže kako je za Srbiju bitno da izgradi odnos prema prošlosti.

„Ne možete da bežite od prošlosti. Možete da se presvučete u bilo kakva nova napredna i naprednjačka odela, možete do perfekcije da podignete svoje poznavanje manipulacije, ali prošlost ostaje iza nas i mora da postoji odnos prema toj prošlosti. Bez ulaženja u analizu teksta koga nisam video, mislim da je na sudovima koji su bili nadležni, pre svega Haški tribunal i ovaj koji se bavi pojedinačnim krivicama, i onaj koji se bavi krivicama celog društva i cele države, na njemu je da proceni da li je nešto genocid ili nije“, kaže Živković.

Potpredsjednik opozicione Demokratske stranke u Srbiji Borislav Stefanović izjavio je kako je očekivano da na 20. godišnjicu Srebrenice neko predloži usvajanje rezolucije. Prema njegovim riječima, zločin u Srebrenici je jedna velika mrlja i užasna sramota za cijeli region, a naročito za ljude koji su se u ime Srbije i Srba borili i počinili taj, kako je rekao, gnusni zločin, kojim je Srbiji nanesena velika sramota.

„Žao mi je što Zapadni Balkan i BiH u ovakvim situacijama pokazuju nemogućnost da izađu iz okvira kontinuirane viktimizacije s jedne strane, a s druge strane negiranja zločina. Imate sudar potpuno dva sveta koji se uvek dešava u julu mesecu, kao što imate drugi sudar svetova koji se dešava u avgustu, između Hrvatske i Srbije, i sve dok su takve stvari osnova identiteta, viktimizacije i odnosa među državama u regionu, ne verujem da će tu biti nekog značajnog napretka dok s druge strane, narod nam živi u bedi, nezaposlenosti, endemskom siromaštvu“, kazao je Stefanović.

Osuda poricanja genocida

U početnom tekstu rezolucije navodi se kako je Međunarodni sud za ratne zločine 2004. utvrdio da se dogodio genocid. On se najoštrije osuđuje kao i svako njegovo poricanje. 

Izražava se saosjećanje sa žrtvama na svim stranama rata u BiH. Države se pozivaju na sprečavanje genocida i svih drugih zločina, a one koje nisu usvojile Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida – da im to bude pitanje visokog prioriteta. Takođe, pozivaju se na saradnju s Haškim tribunalom, a sam sud da što prije okonča svoj posao.

Rezolucija naglašava značaj pomirenja uz prihvatanje djela iz prošlosti svih strana u sukobu. U tom se smislu naglašava ambiciozni program reformi, koji uključuje ubrzanje procesa pomirenja u BiH.

Sve zemlje članice UN-a pozivaju se da u obrazovne programe uključe pouke izvučene iz genocida koji su se desili ranije. Ističe se lekcija neuspjeha sprečavanja genocida u Srebrenici.

Izvor: Al Jazeera i agencije