Fajon: BiH je iznevjerila povjerenje EU

EU polako gubi strpljenje i očekuje ozbiljne rezultate i ispunjenje jasno dogovorenih ciljeva, kazala je Fajon (EPA)
EU polako gubi strpljenje i očekuje ozbiljne rezultate i ispunjenje jasno dogovorenih ciljeva, kazala je Fajon (EPA)

Politika u Bosni i Hercegovini nije spremna disati kao jedno u ključnim trenucima, kazala je Tanja Fajon, članica Evropskog parlamenta, osvrćući se na novi krah bh. vlasti koje nisu usaglasile reformsku agendu kojom bi se nastavio put države ka Evropskoj uniji.

Fajon je istakla i da je otkazivanjem planirane posjete BiH evropski komesar za proširenje Johannes Hahn na neki način izrazio protest i razočarenje što je do ovoga došlo. Stoga je istakala da je i ona razočarana neusaglašavanjem programa reformi, prenosi Fena.

„Brisel u ovom trenutku očekuje da se bh. vlasti dogovore o ključnim, prijeko potrebnim reformama, ostavljajući iza sebe politiku koja se bazira na etničkoj podjeli, radeći za dobro svih građana BiH. To bi omogućilo napredak, BiH bi postepeno dobila status kandidata i time dodatne olakšice i beneficije, dok bi građani BiH konačno dobili motivaciju i poticaj“, rekla je Fajon.

‘EU se ne šali’

Naglasila je i da je do sada u više navrata ponovila da je posljednja inicijativa EU zasnovana na socijalno-ekonomskom napretku zemlje.

„Tokom posjete u martu u Sarajevu i Banjaluci ostavila sam jasnu poruku da se EU ne šali, da polako gubi strpljenje i da očekuje ozbiljne rezultate i ispunjenje jasno dogovorenih ciljeva. Također, s novim predsjednikom Evropske komisije i novom visokom predstavnicom [Federicom] Mogherini, kao i novim sazivom Evropskog parlamenta, osjećala se odlučna želja na strani EU da se BiH posveti posebna pažnja i da se pokrene iz stagnacije“, istakla je Fajon.

Prema njenim riječima, čini se da je BiH, u neku ruku, iznevjerila povjerenje EU zbog odsustva dogovora sve tri strane u pogledu agende za reforme te ponovo pokazala da politika u BiH nije spremna disati kao jedno u ključnim trenucima.

Izvor: Agencije


Povezane

Vijeć ministara BIH, usvojilo je reformsku agendu.Agenda će se smatrati potpuno usvojenom tek kada joj podršku daju i entitetske vlade, a iz Republike srpske za sada podrške nema.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO