Bandić smijenio upravu Zagrebačkog holdinga

Smijenjeno je četvoro od petoro članova Uprave Zagrebačkog holdinga, komunalne kompanije. Smijenila ih je formalno Skupština Holdinga, a neformalno zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Smjenu je preživjela samo šefica kancelarije Uprave, navodi se u saopštenju. Smjenu Uprave Bandić je najavljivao u više navrata jer se, kako je rekao, oglušila na njegov zahtjev da se odrekne visokih otpremnina.

Zagrebački holding, inače, čini 25 gradskih komunalnih preduzeća i ustanova. Raspolaže sa više stotina miliona eura godišnje.

„Zagrebački gradonačelnik tvrdi da je Uprava Holdinga napravila niz grešaka. Zamjerio im je sedam grijeha, od kojih je dva podijelio s javnošću. Jedan je, tvrdi Bandić, retrogradno naplaćivanje komunalne naknade, a drugi njihovi menadžerski ugovori, koji osiguravaju visoke otpremnine“, izvještava iz Zagreba Ivana Brkić Tomljenović.

Dobit od dva miliona eura

Podsjetimo, Uprava Holdinga izabrana je na javnom konkursu. Ti su ljudi ostavili svoje dotadašnje poslove i počeli raditi za zagrebačku megakompaniju.

Izbor je obavljen dok je Bandić bio u zatvoru, a grad je vodila njegova zamjenica Sandra Švaljek.

Neslužbeno se sada može čuti da ih Bandić smjenjuje jer nema potpuno kontrolu nad Holdingom, čiji su prihodi cijele grupacije prošle godine iznosili više od 650 miliona eura, a čista dobit nakon oporezivanja – dva miliona eura. 

Smijenjenog šefa Uprave Holdinga Dejana Fička odluka nije iznenadila, ali je, kaže, nerazumna.

Nije htio potvrditi hoće li on i kolege, zbog otkazivanja ugovora odštetu potražiti na sudu.

Oni imaju pravo na isplatu otpremnine u slučaju političke smjene, koja za njih četvero ukupno iznosi više od 350.000 eura. Zagrepčane bi, dakle, ova priča mogla skupo stajati.

Izvor: Al Jazeera