Srbiji uručen Prijedlog rezolucije o Srebrenici

Srbija će se o Prijedlogu rezolucije izjasniti narednih dana, kazao je Dačić (Getty Images)

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić saopćio je da je Misija Velike Britanije u Ujedinjenim narodima dostavila Misiji Srbije Prijedlog rezolucije o Srebrenici, o kojem će se odlučivati na sjednici koja bi trebalo da bude održana 7. jula.

Dačić je na konferenciji za novinare naveo da Vlada Srbije trenutno analizira tekst predložene rezolucije i da će se o njemu izjasniti narednih dana.

“Srbija je, kao što znate, svojim primerom pokazala posvećenost kažnjavanju ratnih zločina. Srbija smatra da svi zločini treba da budu sankcionisani, naročito imajući u vidu brojne zločine nad srpskim narodom. A takođe, uvažavajući posvećenost Srbije sankcionisanju ratnih zločina, jasno je da će Vlada Republike Srbije štiti nacionalni i državni interes kada je u pitanju ova tema”, prenosi Anadolija

Upitan za to kako izgleda tekst rezolucije, Dačić je rekao da ne može sve da kaže zato što ima više tačaka, da postoje opći dijelovi, ali i dijelovi koji se konkretno odnose na zločin u Srebrenici.

“Navodno je cilj te rezolucije proces pomirenja, ali u tom tekstu se na dvadeset mesta pominje genocid, a samo na jednom mestu pomirenje. Mi ćemo veoma pažljivo razmotriti taj tekst i rukovodićemo se našim nacionalnim i državnim interesima, ne dovodeći pri tom u sumnju opredeljenost Srbije za sankcionisanje ratnih zločina.”

Poređenje s Ruandom

Dačić je dodao da je osnovni komentar ljudi koji su sagledali tekst rezolucije, da se argumentacija u njemu poziva na sličnu rezoluciju koja je bila donijeta u Ruandi.

“Ali, ovde je velika razlika u tome što su se u Ruandi zadržali na opštim principima, a ovde je reč o jednom delu značajnog dela rezolucije koji sadrži formulacije koje predstavljaju novinu u odnosu na tu rezoluciju o genocidu u Ruandi”, ocijenio je ministar vanjskih poslova Srbije.

Ranije ove sedmice, u  misiji Velike Britanije pri UN-u  potvrđeno je za Al Jazeeru da se radi na nacrtu rezolucije kojom bi se obilježila 20. godišnjica srebreničkog masakra.

Riječ je o rezoluciji koja bi mogla pozvati članice Vijeća sigurnosti da usvoje stav da su u julu 1995. godine u Srebrenici srpske vojne snage počinile genocid nad tamošnjim stanovništvom.

Iako je Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY) prije jednog desetljeća proglasio da je u Srebrenici počinjen genocid, Vijeće sigurnosti to još nije učinilo.

Nacrt rezolucije o Srebrenici pokreće grupa zemalja nazvana Grupa prijatelja koju čine, osim Velike Britanije, još i Sjedinjene Države, Njemačka, Malezija, Italija, Francuska, Holandija, Jamajka, Čile te Bosna i Hercegovina. 

Pitanje Orića

Na pitanje o eventualnom izručenju Srbiji Nasera Orića, ratnog komandanta Armije BiH u Srebrenici, koji je uhapšen u Švicarskoj po zahtjevu Srbije, Dačić je rekao da je to pitanje za pravosudne organe, a ne za Ministarstvo vanjskih poslova.

Istakao je da je Srbija opredijeljena za mir, za stabilnost u regiji, ali da, također, štiti svoje nacionalne i državne interese.

“Mi radimo intenzivno na tome da nijedan problem i da nijedno otvoreno pitanje se ne odražava na našu želju da Balkan bude mesto stabilnosti, a ne izvor sukoba ili region drugog reda u odnosu na neke druge”, rekao je Dačić.

Govoreći o predstojećoj posjeti predsjednika Srbije, Tomislava Nikolića Bosni i Hercegovini, Dačić je rekao da je ona i zakazana u cilju unapređenja odnosa BiH i Srbije.

“Srbija je životno zainteresovana, pre svega zbog toga što naš narod živi u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj i samim tim imamo veliki interes za stabilnost BiH i za jačanje naših odnosa i sigurno je da će poseta biti tako intonirana”, kazao je.

Izvor: Agencije