Obavještajci: Šest hrvatskih državljana na tlu ISIL-a

SOA navodi da nema direktne prijetnje sigurnosti u Hrvatskoj (EPA)

Na području koje kontrolira grupa Islamska država Irak i Levant nalazi se šest hrvatskih državljana, dok se u ukrajinskim jedinicama bori njih osmero, navodi se u izvještaju hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA).

U tom javnom izvještaju, koji je fokusiran na stanje sigurnosti u Hrvatskoj i okruženju, SOA ocjenjuje da je teroristička prijetnja na hrvatskoj teritoriji niska, ali da postoji rizik, prvenstveno Hrvatske kao članice NATO-a i Evropske unije, od terorističkih organizacija.

“Procjenjujemo da za sada nema direktne prijetnje sigurnosti Republike Hrvatske od džihadista u Siriji ili povratnika, međutim ne smije se isključiti moguća prijetnja tzv. vukova samotnjaka. To su osobe koje su spremne samoinicijativno i samostalno izvršiti teroristički napad, bez podrške neke terorističke organizacije, a koju je vrlo teško otkriti”, piše u izvještaju.

Kako se navodi, na teritoriji ISIL-a boravi šestoro hrvatskih državljana, od kojih većina nije živjela u Hrvatskoj, ali imaju dvojno državljanstvo.

“Proces radikalizacije odvijao se u inozemstvu odakle su i otišli na teritoriju pod kontrolom ISIL-a. Za dvije osobe je utvrđeno da su učestvovale u borbenim aktivnostima”, navodi se u izvještaju.

Pristupanje ISIL-u

SOA je detektirala maloljetnika s namjerom da se pridruži oružanim grupama u Siriji koje dnevno objavljuju više od 90.000 poruka na društvenim mrežama. SOA ga je spriječila u tim planovima.

“S područja Evrope broj boraca na strani tzv. Islamske države popeo se na oko 4.500”, navodi se u izvještaju.

Hrvatski državljani učestvuju i na ukrajinskom ratištu, gdje se u sastavu njihovih jedinica trenutno nalazi osam hrvatskih državljana. Iako je ekstremizam u Hrvatskoj marginalan, u SOA-i su uočili kontinuirano djelovanje pripadnika desnog i lijevog ekstremizma.

Konstatira se, međutim, da su “i dalje aktivne organizacije i pristalice četničkih pokreta u državama okruženja ali i šire. Pri tome postoje i kontakti prema istomišljenicima u Republici Hrvatskoj, kao i prema ostalim organizacijama i pojedincima s velikosrpskim ideološkim polazištima”.

SOA otkriva da je Hrvatska izložena obavještajnom djelovanju država koje EU i NATO percipiraju kao sigurnosnu prijetnju ili izazov.

“Obavještajni predstavnici ovih država pri tome, u pravilu, djeluju kao diplomati , ali koriste i druge načine prikrivanja svog stvarnog identiteta i namjera. U fokusu im je prikupljanje raznih informacija pa i industrijska špijunaža. U svom radu ove strane službe zloupotrebljavaju hrvatski medijski prostor, pa tako naprimjer, nastoje uticati na javno mnijenje u pogledu uloge NATO-a i EU u aktivnim kriznim žarištima, predstavljajući hrvatsku vanjsku politiku i hrvatske saveznike u negativnom svjetlu”, kaže se u izvještaju.

Otkrivanje korupcije

SOA stalno radi na otkrivanju korupcije koja je i dalje vidljiva pri javnim konkursima i sklapanjima poslova pogodbom, pa navodi i slučaj pranja novca kroz privatizaciju firme u suvlasništvu države. Hrvatska se nalazi na jednom od krakova tzv. balkanske krijumčarske rute.

Osim droge, koristi se i za preprodaju oružja što su kao profitabilnu aktivnost prepoznali pripadnici hrvatskog krim-miljea i njihovi saradnici iz zemalja okruženja.

Osim toga, kriminalci iz regije koriste hrvatsku teritoriju za skrivanje.

“Takva će situacija i daljnje biti prijetnja stanju sigurnosti u Republici Hrvatskoj, zbog opasnosti od širenja kriminalnih obračuna i sukoba izvan teritorija njihovih matičnih država”, navodi Agencija.

SOA je prošle godine obavila gotovo 6.000 sigurnosnih provjera, što je najveći broj provjera obavljenih u jednoj godini.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Blizu 500 osoba iz zemalja regiona, prema zvaničnim podacima, učestvuje na stranim ratištima. Bosna i Hercegovina, Srbija, Makedonija i Kosovo usvojile su zakone po kojima se učešće njihovih državljana na stranim ratištima, ali i obučavanje i finansiranje takvih poduhvata tretira kao krivično djelo za koje slijedi kazna zatvora.

Published On 02 Mar 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO