Ljajić: Začuđujuće hapšenje Orića

Treba nastaviti graditi pozitivnu klimu između Srbije i BiH, smatra Ljajić (EPA)
Treba nastaviti graditi pozitivnu klimu između Srbije i BiH, smatra Ljajić (EPA)

Potpredsjednik Vlade Srbije, Rasim Ljajić, izjavio je da je začuđujuće da je Naser Orić uhapšen u vrijeme kad je premijer Srbije, Aleksandar Vučić najviše učinio u otopljavanju odnosa Beograda i Sarajeva i kad je uputio otvorene poruke saradnje sa svim Bošnjacima.

“Mi ćemo, bez obzira na sve okolnosti, nastojati da tu pozitivnu klimu gradimo između dve države”, rekao je Ljajić u intervjuu za beogradski list Kurir.

Orić, ratni komandant Armije BiH u Srebrenici, uhapšen je protekle sedmice u Švicarskoj po zahtjevu Srbije.

On je ranije oslobođen optužbi za ratne zločine pred Haškim tribunalom i njegov advokat tvrdi da je u pitanju proceduralna greška.

Odlazak u Srebrenicu

Ljajić smatra i da neko u ime Vlade Srbije treba da ide na obilježavanje dvadesetogodišnjice genocida u Srebrenici.

Rekao je da je potrebno da u Srebrenicu otputuje neko od ministara ili neki drugi predstavnik, posebno zato što će sve zemlje regije u Srebrenici imati svog predstavnika, prenosi Tanjug.

Ranije je premijer Srbije Vučić izjavio da još nije donio odluku o odlasku na obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici, ali to će, ističe, biti odluka Srbije, a ne bilo koje druge države.

Na pitanje da li misli da će neke zemlje pokušati prekrajanje granica na Balkanu, Ljajić je kazao da je taj proces završen i da misli da to međunarodna zajednica ne bi dozvolila.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Ljajić je potvrdio da će 23. juna u Briselu, jedna od tema razgovora biti pozivni broj za Kosovo, ali da će Srbija ostati pri svom stavu – da se slaže samo ako se on vodi kao geografski kod i da bez njene dozvole ne može da bude dodijeljen.

Na pitanje da li su izvjesniji izbori ili rekonstrukcija Vlade, on je rekao da ne odlučuje on o tome, ali ako bi odlučivao, prije bi se opredijelio za rekonstrukciju, jer su izbori samo gubljenje vremena.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO