Vučić: Put u Srebrenicu će biti odluka Srbije, a ne stranaca

'Išao ili ne išao u Srebrenicu to, će biti odluka Republike Srbije', rekao je Vučić (Oksana Toski? / Tanjug)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je da još nije donio odluku o odlasku na obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici, ali to će, ističe, biti odluka Srbije, a ne bilo koje druge države.

Rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, kaže, još nije vidio. 

Odgovarajući na pitanja novinara u Beogradu, Vučić je kazao:

”Vi znate da na mene niko ne može da vrši pritisak. Išao ili ne išao u Srebrenicu to će biti odluka Republike Srbije, a ne odluka SAD-a, Ruske Federacije, Velike Britanije ili bilo koga drugog. I ja znam da u to niko u Srbiji ne veruje, ali pošto znam da vi mene dobro poznajete, znam da ako ništa, bar vi znate da sam vam rekao istinu.

“Ja nemam problem da sagledavam prošlost na objektivan način  i sebe neretko da kritikujem, nikakav problem nemam. Ali bih voleo da ima mnogo manje politike u svemu i da me pitate zašto neki pišu i prave rezolucije, a da Srbija sa tim nije upoznata”.

“Moram da kažem da to ne razumem, da mi nije jasno zašto to rade i zašto su to radili i da ne shvatam šta je krajnji cilj”, rekao je Vučić.

Na pitanje, da li će, ako se rezolucija nađe pred Vijećem sigurnosti, Srbija tražiti zaštitu od Rusije da stavi veto, Vučić je rekao da ne može ništa da kaže, jer nije vidio tekst rezolucije.

“To mogu da vam komentarišem tek kad budem video tekst rezolucije, ako je loš tekst mi ćemo glasati protiv, a ako je dobar bićemo za, ali moram da vidim tekst”, rekao je Vučić.

Grupa država pokrenula nacrt rezolucije

Ranije ove sedmice, u  misiji Velike Britanije pri UN-u  potvrđeno je za Al Jazeeru da se radi na nacrtu rezolucije kojom bi se obilježila 20. godišnjica srebreničkog masakra.

Riječ je o rezoluciji koja bi mogla pozvati članice Vijeća sigurnosti da usvoje stav da su u julu 1995. godine u Srebrenici srpske vojne snage počinile genocid nad tamošnjim stanovništvom.

Iako je Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY) prije jednog desetljeća proglasio da je u Srebrenici počinjen genocid, Vijeće sigurnosti to još nije učinilo.

Tekst nacrta rezolucije još nije kompletiran, potvrđeno je za Al Jazeeru iz nekoliko misija čije su zemlje članice Vijeća sigurnosti

Nacrt rezolucije o Srebrenici pokreće grupa zemalja nazvana ‘Grupa prijatelja’ koju čine, osim Velike Britanije, još i Sjedinjene Države, Njemačka, Malezija, Italija, Francuska, Holandija, Jamajka, Čile te Bosna i Hercegovina. Tekst nacrta rezolucije još nije utvrđen.

U Beogradu, novinari su pitali Vučića i o predstojećoj posjeti predsjednika Srbije, Tomislava Nikolića Sarajevu.

Premijer Srbije je rekao da očekuje korektnu i konkretnu posjetu za uspostavljanje još boljih bilateralnih odnosa.

Vučić nije komentarisao hapšenje u Švajcarskoj ratnog komandanta Armije BiH u Srebrenici, Nasera Orića.

Kaže kako pravosudni organi trebaju raditi svoj posao.

Izvor: Al Jazeera i agencije