Švicarska: Srbija uputila zahtjev za hapšenje Orića

Glasnogovornik švicarskog Federalnog ureda za pravosuđe, Folco Galli potvrdio je da su vlasti Srbije tom Uredu danas predale zahtjev za hapšenje Nasera Orića, datiran na 3. februar 2014. godine, koji je “uglavnom identičan sa difuznom potjernicom Interpola” te su potvrdile su da je taj zahtjev validan.

Po njemu, iako je iz Bosne i Hercegovine prošle godine stigao zahtjev za brisanjem Interpolove potjernice za Naserom Orićem, to ne znači da ga Švicarska sada ne može uhapsiti ili eventualno izručiti.

Bosanskohercegovačke vlasti još nisu uložile prigovor tom Uredu, potvrdio je Galli, javlja iz Ženeve reporter Al Jazeere, Stefan Goranović.

”Orićev advokatski tim u Ženevi ostaje pri stavu da je ovde reč o proceduralnoj grešci koja bi trebalo da rezultira Orićevim oslobađanjem”, javio je Goranović.

I ranije su se dešavale proceduralne greške slične ovoj u evropskim zemljama.

Orićevi advokati ne žele otkrivati način odbrane, niti spekulirati o datumima i razvoju slučaja Nasera Orića, ratnog komandanta Armije BiH u Srebrenici.

“Advokati su umereni optimisti, a kako je procedura na samom početku, vrlo rano je iznositi zaključke”, javlja Goranović.

Advokat: Proceduralna greška

Orićev advokat Pierre-Damien Eggly za Al Jazeeru kaže kako se radi o proceduralnoj pogreški i da po njegovim informacijama to nije prvi takav slučaj

“Da, događalo se da zahtjev više nije važeći. To se ponekad dešava. Ponekad je u pitanju država, što ovdje nije slučaj, jer znamo da su srpske vlasti žele uhapsiti našeg klijenta. Ipak, ponekad se dešava da je zahtjev izdan davno i da država jednostavno više nije zainteresirana. I to se ponekad događa”, objašnjava advokat Eggly.

“Ponekad se dešava da država koja primi zahtjev, u ovom slučaju Švicarska, može reći da se ne slaže s crvenom potjernicom, jer je riječ o djelu koji švicarski zakoni ne priznaju. Naravno, nijedan od ovih razloga ovdje nije primjenjiv. Naš klijent uhapšen je na osnovu ranije crvene potjernice, odnosno poništene crvene potjernice. Nisam siguran postoji li neki slučaj koji je identičan ovome. No, postoje neki slučajevi koji imaju mnogo sličnosti s ovim, tako da možda imamo osnova da se borimo protiv njegovog pritvaranja”, dodaje.

Ministarstvo pravde bez informacije

Ministarstvo pravde BiH ranije je potvrdilo kako od švicarskih vlasti nije dobilo nikakve povratne informacije o hapšenju Nasera Orića, nakon što su im uputili zahtjev.

Kako se navodi u saopćenju, Ministarstvo pravde je Saveznom uredu za pravdu Švicarske, pod oznakom vrlo hitno, uputilo i napomenu da je Glavno tajništvo Interpola, u vezi s ranijim raspisivanjem međunarodne potjernice Interpola Beograd za Naserom Orićem, a po uloženom protestu Ministarstva pravde BiH, svim zemljama članicama dostavilo obavijest o brisanju informacije o Oriću iz Interpolovih baza podataka.

Al Jazeera je u posjedu Interpolovog dopisa od prošle godine, u kojem se potvrđuje kako je uvažen prigovor BiH te se Naser Orić briše iz Interpolovih popisa.

U dopisu se, uz potvrdu kako će informacija biti izbrisana, daje i uputa svim zemljama članicama Interpola da tu difuznu potjernicu izbrišu iz vlastitih baza podataka.

Također, Interpol u istom dopisu podsjeća kako se nikakva suradnja na tom slučaju više ne može odvijati putem njegovih kanala.

U međuvremenu je i član bh. Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, pozvao na razgovor ambasadora Švicarske u BiH, Heinricha Mauera povodom Orićevog hapšenja.

Izetbegović je od Mauera zatražio da švicarskim vlastima prenese najoštriji protest zbog hapšenja Nasera Orića po potjernici koju je Republika Srbija raspisala u februaru prošle godine.

Tu je potjernicu Glavno tajništvo Interpola, zbog protivljenja Bosne i Hercegovine njenom raspisivanju, izbrisalo iz svih Interpolovih baza podataka.

Zatraženo je od zemalja članica Interpola da sve informacije registrirane na osnovu te potjernice uklone iz svojih nacionalnih baza podataka.

Evidentno je da Švicarska nije postupila u skladu sa Statutom i propisima Interpola i navedenim zahtjevom Glavnog tajništva Interpola, jer je kantonalna policija u Ženevi hapšenje Nasera Orića izvršila po nalogu Federalnog ureda za pravosuđe Švicarske.

Salihović: Možda je na snazi crvena potjernica

Glavni državni tužilac BiH Goran Salihović ranije je, komentirajući  hapšenje ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića u Švicarskoj, rekao kako “postoji mogućnost da je još uvijek na snazi crvena potjernica” na osnovu koje je švicarska policija privela Orića koji se trenutno nalazi u ekstradicijskom pritvoru koji će trajati 14 dana.

“To nije predmet protokola. Taj predmet je formiran 2011. i 2013. godine. Mi smo protokol potpisali krajem 2013. godine. Znači ja ne mogu ništa komentarisati u ovom momentu”, istakao je Salihović.

Napomenuo je da Tužilaštvo BiH ne može ništa poduzeti dok situacija ne bude mnogo jasnija.

“Znam sigurno da nema Interpolove potjernice. Moguće je da postoji ta takozvana ‘crvena potjernica’ između Švicarske i Srbije, vidjet ćemo šta će biti”, objasnio je Salihović za AA.

Ponovio je stav da će, ako bi u međuvremenu došlo do formiranja slučaja u vezi sa hapšenjem Orića, tražit će da se predmet ustupi BiH.

“Ako dođe do formiranja slučaja mi ćemo tražiti da preuzemo taj slučaj”, naglasio je Glavni državni tužilac BiH.

‘Uključiti se aktivno u slučaj’

Prema njegovom mišljenju, državne strukture bi trebale da se aktivno uključe u ovaj slučaj.

“Država BiH treba da se uključi, Ministarstvo pravde. Mislim da su oni važni i kompetentniji nego Tužilaštvo BiH”, istakao je Salihović.

Naglašava da Velika Britanija u slučaju Ejuba Ganića i sada Švicarska u slučaju Orića nisu povukle potjernice.

“Očigledno da potjernica nije povučena. Ima mogućnost da svaka država kaže ‘neću da poštujem povlačenje te potjernice’ ako imaju međusobne sporazume. Očigledno Velika Britanija u slučaju Ganića, i Švicarska to nisu uradile”, potcrtao je Salihović.

Inače, Orić ostaje u pritvoru narednih 14 dana u Švicarskoj. U tom periodu Orićeva odbrana ima priliku da dokaže zašto Orić ne bi trebao biti izručen Srbiji, dok će Srbija pokušati da dokaže suprotno.

U jučerašnjem saopćenju švicarske policije navodi se da je Orić uhapšen po potjernici iz Srbije. U saopćenju se također navodi da je Orić zadržan u pritvoru dok čeka moguće izručenje Srbiji.

Interpol u Beogradu raspisao je međunarodne potjernice za komadantima iz Srebrenice Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem, u februaru prošle godine, jer ih Tužilaštvo Srbije sumnjiči za zločine nad Srbima u Podrinju 1992. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Bivši ratni komandant Armije Republike BiH u Srebrenici, Naser Orić, uhapšen je nedaleko od Ženeve.Naš gost u Ženevi je Ćamil Duraković, načelnik Opštine Srebrenica, koji je bio sa Orićem u trenutku hapšenja.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO