Salkić: RS je protiv rezolucije o osudi genocida

Salkić napominje da je veliki broj država osudio genocid u Srebrenici (Al Jazeera)

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska (RS) izjavio je danas da će dostaviti poslanicima koalicije “Domovina” u Narodnoj skupštini RS-a Prijedlog rezolucije o osudi genocida nad Bošnjacima u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica u julu 1995. godine, kako bi oni pokrenuli inicijativu da se ova tačka nađe na dnevnom redu pete redovne sjednice parlamenta.

Salkićeva inicijativa dolazi nakon što je NSRS odbio da na dnevni red uvrsti ovaj prijedlog, jer je ocijenjeno da Salkić nije nadležan za podnošenje inicijative, te da je došlo do zloupotrebe institucije potpredsjednika RS-a.

“Ako sam ja potpisao, a imam certifikat da sam potpredsjednik RS-a,  ne vidim kakva je to zloupotreba. Sačekaću da dobijem zvaničan dopis iz Narodne skupštine po tom pitanju, poznajem Poslovnik, poznajem Ustav i svjestan sam ustavnih nadležnosti koje ima potpredsjednik, nakon toga poslaću rezoluciju klubu poslanika ‘Domovina’ da oni u svojoj proceduri dostave to kao prijedlog za petu redovnu sjednicu”, rekao je Salkić.

Prema njegovim riječima “predstavnici srpskih političkih partija čine sve da se ova rezolucija ne pojavi, pa makar i u prijedlogu dnevnog reda, jer će se onda morati izjasniti da li su za ili protiv da se nađe u dnevnom redu”.

“Evidentno je da su oni protiv, a kada budu glasali protiv, onda će se jasno pokazati da je ova njihova priča o tobožnjem suosjećaju sa porodicama, sa žrtvama, njihova licemjerna osuda zločina, pokazaće se da je neutemeljena, jer oni su protiv rezolucije i nemaju ništa protiv tih zločina koji su počinjeni”, kazao je Salkić.

On je ponovio da njegov Prijedlog rezolucije nije politički gest, napominjući da se u velikom broju zemalja usvajaju rezolucije o osudi genocida i danu sjećanja na genocid u Srebrenici.

“Želim da Narodna skupština, koja je najviši zakonodavni organ entiteta, prostora gdje je počinjen genocid po presudama više sudova, da svoje mišljenje. To je u prvom planu, politike tu nema”, rekao je Salkić.

Sjednica o aferi ‘Snimak’

Kada je riječ o posebnoj sjednici na kojoj bi poslanici trebali raspravljati o aferi “Snimak”, ona je zakazana za 23. juni.

Riječ je o slučaju navodne kupovine poslanika kako bi vladajuća većina u RS-u, predvođena Savezom nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, formirala vladu u tom bh. entitetu.

Specijalno tužilaštvo RS-a ranije je obustavilo istragu u ovom slučaju.

Poslanici opozicije kažu da su dobili i tražene informacije iz Specijalnog tužilaštva RS-a, dok su poslanici vladajuće koalicije tražili izmjene u nazivu tačke dnevnog reda.

„Za nas je smiješno da je Specijalno tužilaštvo počelo da radi 9.6., dan nakon što smo mi zvanično predali inicijativu za održavanje posebne sjednice NS. Imam osjećaj da je ovo samo još jedan dodatni dokaz da Specijalno tužilaštvo radi sve u koordinaciji sa Vladom RS-a i vladajućim SNSD-om, jer kako drugačije tumačiti da oni 9.6. donose odluku o neprovođenju istrage”, rekao je Branislav Borenović, poslanik PDP-a.

„Mi smo insistirali da riječ ‘afera’ se izbriše iz naslova i da ‘kupovina’ ide pod znake navoda. Zašto smo ovo insistirali? Valjda treba svima vama da bude jasno, ako pričamo o aferi, onda znači da je nešto već tu i da je to konačno. Onda nemamo potrebe da se bavimo tim. I ‘kupovina’ isto tako. Mi možemo samo da nagađamo da li je bilo kupovine ili nije bilo kupovine, o kome se radi, o čemu se radi. Prema tome, dok nadležni organi ne provedu svoje istrage, nismo mogli da prihvatimo ove termine”, rekao je Radovan Višković, predsjednik kluba poslanika koalicije SNSD-DNS-SP.

Izvor: Al Jazeera