Mađarska prijeti zatvaranjem granice sa Srbijom

Orban: Mislimo da nije u redu da nam šalju izbjeglice (EPA)

Mađarska je danas zaprijetila da će zatvoriti granicu sa Srbijom kako bi zaustavila priliv migranata, prenose agencije.

„Mislimo da nije u redu da nam šalju izbjeglice, one moraju biti zaustavljene na teritoriji Srbije“, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban u intervjuu državnom radiju Kossuth.

„Mi razmatramo svaku opciju, uključujući potpuno fizičko zatvaranje granica“, rekao je Orban, dodajući kako bi odluka mogla biti donijeta u srijedu.

Vlade dvije države će početkom jula održati samit posvećen pitanju migranata, navodi AFP.

Sada nisu u pitanju granice Šengenske zone, već je vrijeme da se ojačaju vanjske granice, dodao je Orban.

Mađarska je prošle godine primila više izbjeglica po glavi stanovnika od bilo koje druge članice Europske unije osim Švedske – gotovo 43.000. To je ogromno povećanje u odnosu na 2012. kada je njihov broj iznosio samo 2.000.

Pojačanje iz Austrije

Od početka ove godine u Mađarsku je stiglo 54.000 imigranata, a očekuje se da će do kraja godine u tu zemlju doći i do 130.000, rekao je jučer šef Orbanove kancelarije, Janosz Lazar.

Početkom godine je došlo do porasta broja imigranata sa Kosova, ali većina imigranata koji sada dolaze su iz Sirije, Iraka i Afganistana.

Prema zvaničnim podacima, 95 posto njih prelaze u Mađarsku iz Srbije.

U Austriji, koja se graniči sa Mađarskom, također je došlo do povećanja broja migranata i ta zemlja je ove sedmice rekla da će poslati 40 policajaca na granicu Mađarske i Srbije da bi doprinijeli pojačanju granične kontrole.

Izvor: Agencije