Žene u crnom ustrajno traže Dan sjećanja na Srebrenicu

Nevladine organizacije ponovo su od zvaničnika Srbije zatražile da 11. juli proglase Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, najavio je da će se sutra oglasiti povodom Srebrenice, navodeći da Srbija želi najbolje moguće odnose sa Bošnjacima i da od te politike neće odustati.

U međuvremenu, šestu godinu zaredom članice organizacije “Žene u crnom”, okupile su se ispred zgrade predsjedništva u Beogradu. Svaki put od zvaničnika Srbije tražile su isto – da prekinu šutnju.

Zahtjev za usvajanjem rezolucije u Skupštini Srbije predale su Vladi, predsjedništvu i parlamentu, ali šest godina nisu dobile pozitivan odgovor.

“Ova država nema ni političku volju, ni moralni kapacitet da izraze solidarnost, saosećanje, da uvaže bol i dostojanstvo žrtava genocida. Mi smatramo da bi usvajanje rezolucije o Danu sećanja na genocid predstavljao važan korak dobrosusedskih odnosa pravednog mira u regiji”, rekla je Staša Zajović iz organizacije “Žene u crnom”.

Svoj performans “Žene u crnom” izvele su uz pomoć 20 ogledala kojima su povremeno obasjavale zgradu u kojoj sjedi predsjednik Srbije, Tomislav Nikolić.

“To je jedan od načina da mi kažemo da se u ogledalu ogleda prošlost, prošlost koja i traje kao sadašnjost zato što se sadašnjost produžava u ponižavanju žrtava genocida jer se njihove patnje nastavljaju”, dodaje Zajović.

Nevladine organizacije očekuju da zvaničnici Srbije budu 11. jula u Srebrenici i odaju poštu žrtvama genocida.

Vučić još nije odlučio

Predsjednik Srbije je već najavio da se neće pojaviti na obilježavanju godišnjice, dok premijer Srbije još nije odlučio.

Aleksandar Vučić je najavio da će se sutra oglasiti povodom Srebrenice i zamjerio zapadnim zemljama što nisu konsultovale Beograd oko pisanja rezolucije koja bi trebala da bude usvojena u Savjetu bezbjednosti.

“Da li je to lagodna situacija za Srbiju? Nije. Voleo bih da su neki konsultovali Srbiju. Takođe, do sada me niko ništa po tom pitanju nije pitao. Koliko vidim, nije ni nikog drugog u Srbiji. Ne mogu po tom pitanju da se izjašnjavam, ali taj krug koji se pravi je za nas veoma težak, na žalost pomalo i opasan”, smatra Vučić.

Naveo je i kako za Srbiju slijedi najtežih mjesec dana i u tom smislu spomenuo pregovore sa Prištinom, dolazak Angele Merkel u Beograd i obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici.

“Veoma, veoma je težak period pred nama što možete, čini mi se, i po mom licu da vidite. Nisam nikada bio naročito lep, a sada ne ličim ni na šta. Bukvalno se mučim svake noći zbog bezbroj problema koje imamo, ali čini mi se da možemo da ih prevaziđemo. To možemo samo zajedno”, zaključuje Vučić

Srbija je prije pet godina usvojila deklaraciju o Srebrenici koju je predložila tadašnja vlada Demokratske stranke na čijem čelu je bio Boris Tadić. Deklaracija u kojoj se ne spominje termin genocid je tekst na koji se pozivaju svi zvaničnici Srbije kada govore o Srebrenici.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO