Makedonija: Uhapšeno 120 ilegalnih imigranata

Imigranti koji bježe od rata, siromaštva i progona na Bliskom istoku i u Africi sve više prolaze državama Balkana (Al Jazeera)
Imigranti koji bježe od rata, siromaštva i progona na Bliskom istoku i u Africi sve više prolaze državama Balkana (Al Jazeera)

Makedonska policija privela je gotovo 120 ilegalnih imigranata iz Sirije, Iraka i drugih bliskoistočnih država koji su boravili u pet kuća u selu Vaksince blizu granice sa Srbijom, saopćilo je danas makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Mještani sela su izdavali kuće imigrantima za 1.500 eura mjesečno, izjavio je glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Ivo Kotevski.

Uhapšeno je i nekoliko osoba iz lokalne grupe, koje se sumnjiče za krijumčaranje migranata, a među njima i jedna za kojom je izdata potjernica zbog ubistva. 

Policija je rano jutros izvela akciju pretresanja kuća u Vaksincu sedmicu dana nakon što je britanski Channel 4 prikazao emisiju o imigrantima koje u Vaksincu drže protiv njihove volje.

Kotevski je kazao da su imigranti rekli istražiteljima da su u Vaksince došli preko Grčke svojom voljom.

„Niko od njih se nije žalio da mu je bilo ko prijetio ili ga ucjenjivao“, dodao je Kotevski na konferenciji za novinare.

Protesti u naselju Gazi Baba

Imigranti koji bježe od rata, siromaštva i progona na Bliskom istoku i u Africi sve više pokušavaju da se domognu zapadne Europe preko Balkana, jer je taj put sigurniji, mada duži, nego plovidba Mediteranom, gdje su hiljade imigranata stradale prevozeći se u neispravnim brodovima i čamcima.

U međuvremenu, stotine migranata  u Centru za migrante u skopskom naselju Gazi Baba, počeli su se buniti jer, kako kažu, već duže vrijeme žive u nehumanim uvjetima.

Oni su jučer započeli bunt izvikujući „Freedom“, „We want freedom“ [Sloboda, želimo slobodu]. Čulo se čak da govore i na makedonskom jeziku, tražeći slobodu.

Veliki broj nevladinih organizacija i aktivista civilnog društva zatražilo je od makedonskih nadležnih institucija bolji tretman migranata, tvrdeći da ova država ne ulaže napore u rješavanju migrantske krize promjenom zakona o azilu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO