General Divjak: Nepoštivanje Haga i Interpola

Penzionisani general Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) Jovan Divjak, kazao je da je slučaj hapšenja u Švicarskoj ratnog komandanta ARBiH u Srebrenici Nasera Orića, znak nepoštovanja međunarodnih kodeksa tužilaštva Srbije i međunarodnog suda u Hagu, kao i sjedišta Interpola u francuskom Lyonu.

Orić nije prvi bh. državljanin koji je po potjernicama iz Srbije uhapšen zbog navodnih ratnih zločina. Ejup Ganić, Ilija Jurišić i  Jovan Divjak su tri slučaja koja su privukla veliku pažnju javnosti.

„Postoje sporazumi između Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Srbije, Srbije i Hrvatske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, da se u slučaju ratnih zločina, ako su se desili na teritoriji domicilne države, to raspravlja na nivou tužilaštva te države. To će reći, kad govorimo konkretno o slučaju Orićevom, ako šta ima, ako je to tužilaštvo Srbije htelo da uradi, onda je to trebalo ići preko tužilaštva BiH“, kazao je Divjak za Al Jazeeru.

„Orićev slučaj nije bio u Lyonu (gdje je sjedište Interpola), Lyon nije pokrenuo postupak, ali je zato Hag rekao da je oslobođen odgovornosti. Ovo što se dešava njemu i nama je znak nepoštovanja međunarodnog kodeksa odnosa tužilaštva i Haga, odnosno Lyona i Interpola.“

Pred javnim tužiteljem

Naser Orić, ratni komandant Armije Republike Bosne i Hercegovine u Srebrenici, danas se pojavio pred javnim tužiteljem švicarskog Kantona Ženeva, gdje je kazao da će osporiti sve zahtjeve za njegovo izručenje Srbiji po čijem je nalogu jučer uhapšen za navodne ratne zločine.

Podsjetimo, Orić, koga je Haški tribunal oslobodio optužbi za ratne zločine, uhapšen je jučer u Švicarskoj po optužnici Republike Srbije.

Kako se navodi u saopćenju Federalnog ureda pravde Švicarske (FOJ), po čijoj je naredbi i uhapšen Orić, on se „trenutno nalazi u pritvoru i čeka odluku o izručenju“.

„Orića traže vlasti Srbije u povezanosti sa navodnim ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti. Zahtjev za hapšenje FOJ-a zasniva se na zahtjevu za hapšenje koji su vlasti Srbije poslale 3. februara 2014. godine“, kaže se u saopćenju i dodaje:

„Njega vlasti iz Srbije sumnjiče da je, između 1992. i 1995. godine, sa drugim članovima snaga bosanskih muslimana, učestalo napadao srpska sela u regiji Srebrenice kako bi protjerao civile srpske nacionalnosti kampanjom zastrašivanja, mučenja i ubijanja. U zahtjevu za hapšenje se posebno navodi napad na Zalazje gdje je 12. jula 1992. godine ubijeno devet osoba.“

Vasvija Vidović, advokatica Nasera Orića, izjavila je u četvrtak za agenciju Fena kako je ratni komandant Armije RBiH u Srebrenici, uhapšen prema potjernici iz 2014. godine, koja je trebala biti povučena nakon što je Bosna i Hercegovina protestirala zbog nje kod Interpola.

„Upućen je protest iz Bosne i Hercegovine na tu potjernicu, koju je raspisala Srbija, a kada jedna država to učini, potjernica se povlači i po njoj se uhapšeni ne može izručiti državi koja ga potražuje“, navela je Vidović.

Provjere navoda

Oriću je danas, navodi se u saopćenju, odobreno saslušanje povodom zahtjeva i on je na saslušanju kazao kako će se žaliti na zahtjev za izručenje.

“Oformljen je advokatski tim u kojem su angažovani pravni stručnjaci kojima je cilj da se onemogući njegovo izručenje Srbiji. Jedan od advokata ima iskustava u procesuiranju ratnih zločina i suđenjima na Haškom sudu”, javlja Al Jazeerin reporter, Stefan Goranović.

„Zbog toga će FOJ tražiti od vlasti Srbije da pošalju formalni zahtjev za izručenje u narednih 18 dana kako je regulirano Europskom konvencijom o izručenju“, dodaju švicarski organi.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY), proglasio je Orića krivim za neuspjeh u ispunjavanju svojih dužnosti kao nadređenog oficira i sprečavanju ubistava i zlostavljanja zatvorenih Srba u Srebrenici. Sud ga je osudio na dvije godine zatvora. Godine 2008., Žalbeno vijeće ICTY-ja oslobodilo je Orića svih optužbi zbog nedovoljnih dokaza.

„Sada će FOJ istražiti da li je, apriori, dozvoljeno izručenje. Posebno će istražiti da li se slučaj predstavljen u zahtjevu za hapšenje na bilo koji način razlikuje od ranije presude Međunarodnog krivičnog suda“, ističu iz Federalnog ureda pravde Švicarske.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO