Duraković: Bojim se političkog, a ne pravnog epiloga

Ono što se dogodilo Naseru Oriću prilikom njegovog hapšenja, na osnovu tzv. difuzne potjernice koju je izdala Srbija, samo je dokaz odnosa Švicarske i Evrope prema genocidu u Srebrenici, ocijenio je Ćamil Duraković, načelnik srebreničke opštine, gostujući u programu Al Jazeere.

Podsjetio je kako je Oriću već jednom suđeno za djela zbog kojih je Srbija za njim raspisala potjernicu, te ukazao da “ne može biti suđen dva puta za ista djela”.

“Samo me strah da ne bude politički, a ne pravni epilog svega ovoga i da se ne radi o igri srpskog pravosuđa pred 20. godišnjicu genocida u Srebrenici”, rekao je Duraković.

Prepričao je ponovo okolnosti hapšenja Nasera Orića, potpredsjednika Skupštine opštine Srebrenica Hamdije Fejzića i njega, kada su ih “držali 3,5 sata”.

“Nakon što su nas pustili, vidio sam kako ga vode sa lisicama na rukama. Agresivno sam tražio da znam šta je razlog i tada sam saznao da je riječ o srbijanskoj potjernici za djela 1992. – 1995. Radilo se o difuznoj potjernici gdje država ako želi može postupati. Švicarska je time stala na stranu agresora, a ne žrtve. Više poštuje Srbiju i udovoljava njenim sujetama. Bojim se da je Švicarska tu zakazala, a da nas svijet po drugi put svrstava u drugi plan nakon 1995. godine”, kaže Duraković.

Naveo je i kako je Oriću za “slučaj Zalazje” već suđeno, ali je bila “riječ o legitimnom vojnom cilju za što je Orić već jednom oslobođen”.

“Nažalost, imamo puno presedana i politike koja podgrijava stvari pred 20. godišnjicu genocida”, smatra Duraković.

Prenio je i kako su mu iz Orićevog advokatskog tima rekli kako mu je određen ekstradicijski pritvor od 14 dana.

“Kao da smo u Libiji, cijeli dan nismo uspijevali saznati gdje je čovjek pritvoren”, kaže.

Duraković je u popodnevnim satima pokušao doći do Orića, koji se nalazi u ekstradicionom pritvoru, kako bi mu dostavio neophodne stvari, odjeću i stvari za ličnu higijenu, ali je u tome onemogućen.

“Rečeno nam je da to ne možemo učiniti sad što dodatno komplicira stvari. Ići ćemo ponovo sutra ujutro i zatražiti legalnim putem posjetu. Nismo uspostavili kontakt sa njim, osim sa advokatima”, prenio je Duraković.

Ratni komandant Armije BiH u Srebrenici, Naser Orić, uhapšen je prilikom pokušaja ulaska u Švicarsku po potjernici koju je za njim raspisala Srbija koja ga tereti za ratne zločine počinjene u Zalazju 12. jula 1992. godine.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO