Vidović: Dostavit ćemo potvrdu da je potjernica ukinuta

Vasvija Vidović, pravna zastupnica Nasera Orića, kazala je za Al Jazeeru da nije imala kontakt s njim nakon hapšenja, a dodala je kako s njim nisu razgovarali ni članovi porodice.

Potvrdila je da je angažovala advokata u Švicarskoj posredstvom kojeg će tužilaštvu te zemlje dostaviti potvrdu da je Interpol uklonio crvenu potjernicu za Orićem.

„Ministarstvo pravde BiH, a i ja kao branilac Nasera Orića, smo izviješteni da je Interpol izvršio brisanje te potjernice. Ono što postoji kao mogućnost jeste da su možda švicarske vlasti ili neki dijelovi te vlasti jednostavno načinili administrativnu grešku i propustili da brišu potjernicu iz sistema“, kazala je.

Međutim, dodala je da postoji i mogućnost „da su srpske vlasti nakon brisanja te potjernice i nakon protesta, ponovo izdale potjernicu, što svakako ne bi bilo u redu i bilo bi suprotno jednoj normalnoj diplomatskoj komunikaciji između država“.

Interpol u Beogradu raspisao je međunarodne potjernice za komandantima iz Srebrenice Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem, u februaru prošle godine, jer ih Tužilaštvo Srbije sumnjiči za zločine nad Srbima u Podrinju 1992. godine.

Bh. zvaničnici, odnosno Ministarstvo sigurnosti BiH tada je obavijestilo Interpol da se protivi raspisivanju crvenih potjernica protiv Orića i Meholjića, na šta su imali pravo u skladu s Rezolucijom Interpola iz Dohe. Ured Interpola u Lyonu nakon toga povukao je te potjernice.

Iz Interpola BiH kažu da se Naser Orić ne nalazi na Interpolovoj crvenoj potjernici.

‘Potjernica nije na snazi’

Ranije je advokatica Lejla Čović iz tima odbrane Orića istakla kako će on “biti oslobođen jer je potjernica protiv njega ranije ukinuta i nije na snazi.”

“Iznenađeni smo da je uhapšen jer ta potjernica nije na snazi. Mi smo ranije dobili potvrđenu informaciju iz Interpola da je potjernica povučena. Ministarstvo odbrane je 17. februara 2014. godine uputilo protestnu notu Interpolu. Tako da vam mogu sigurno kazati da je Interpol sigurno ukinuo ovu potjernicu”, kazala je Čović za agenciju Anadolija.

“Interpol je sigurno ukinuo potjernicu. Mislim da je administrativna greška”, dodala je.

Ratni komandant Armije BiH u Srebrenici kojeg je Haški tribunal oslobodio optužbi za ratne zločine, uhapšen je danas u Švicarskoj po optužnici Republike Srbije.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Potpredsjednik Skupštine opštine Srebrenica, koji je putovao sa Orićem u Švicarsku, opisao je hapšenje za Al Jazeeru.

Published On 10 Jun 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO