Skoplje: Novi protesti zbog smrti djevojčice

Protest je završen jednominutnom šutnjom, kao poštovanjem svim žrtvama neodgovornog ponašanja institucija (Anadolija)

U utorak se navršilo četiri mjeseca otkako građani Makedonije traže ostavku ministra zdravstva Nikole Todorovog, kojeg drže odgovornim za tragičnu smrt devetogodišnje Tamare Dimovske iz Velesa.

Djevojčica se trebala liječiti u inozemstvu, ali kako kažu građani koji su prosvjedovali, kao i Tamarina majka, to se nije dogodilo jer država nije reagirala pravovremeno, i pored toga što je obitelji malene Tamare bilo obećano da će je država poslati u inozemstvo na liječenje.

S tim u vezi, u utorak u poslijepodnevnim satima građanski pokret “Protestiram” zatražio je ostavku aktualnog ministra zdrastva Nikole Todorovog.

‘Pravda za Tamaru’

“Tamara je probudila građansku svijest na jedan suviše crn način. Pokazalo se koliko nam je ‘trulo’ zdrastvo u srži svog postojanja i koliko smo mi, građani Makedonije, postali pacijenti birokracije u jednoj administraciji i koliko nismo poštovani”, izjavio je prisutnim građanima Ognen Janevski, koji se obratio u ime građanskog pokreta “Protestiram”, prenosi Anadolija.

“Tražimo ogovornost jer smo ostavili Tamaru da umre bez ikakve savjesti, bez bilo kakvog osjećaja krivice. Ministar zdrastva Nikola Todorov kao autoritet je izašao i rekao da će se obezbijediti potrebna sredstva i mi smo mu povjerovali, a istovremeno nam je bilo oduzeto pravo humanosti da mi prikupimo sredstva”, rekao je Janevski.

Okupljena grupa građana se ispred zgrade Vlade uputila prema Ministarstvu zdrastva, gdje ih je dočekao kordon policije.

Policajci nisu dozvolili građanima da se približe zgradi Ministarstva, a građani su počeli izvikivati: “Pravda za Tamaru”, “Nema pravde, nema mira”, “Odlazi. Nikola Todorov”…

Prisutnim građanima se obratila i majka umrle Tamare, Žaklina Dimovska, koja je iskazala duboko žaljenje zbog gubitka svoje kćeri i zaželjela da se nikome ne dogodi tragedija koju ona proživljava.

“Ovdje sam da zatražim odgovornost za smrt moje kćerke, ali ujedno i pošaljem poruku da ne dozvolimo ovakve greške, da majke ostale djece ne nose crne marame i tuguju za svojom djecom. Tražim pravdu za svoju kćer Tamaru”, rekla je Žaklina Dimovska iz Velesa.

Do operacije nije došlo

Prosvjed je završen jednominutnom šutnjom, čime su građani željeli odati poštovanje svim žrtvama neodgovornog ponašanja nadležnih institucija, rekli su iz udruge “Protestiram”.

Devetogodišnja Tamara Dimovska iz Velesa, koja je imala iskrivljenje kičme, umrla je 9. veljače 2015. godine, kada je, bez davanja znaka života, iz njezine kuće bila prebačena u velešku bolnicu.

Tamarina obitelj se trudila tri mjeseca osigurati financijsku pomoć i podršku od države, pri čemu je ministar zdravstva Todorov izjavio da će Tamarina operacija biti na račun države.

I pored svakodnevnih apela njene majke da se zdrastveno stanje Tamare iz dana u dan pogoršava, nadležne institucije nisu poslale Tamaru na operaciju.

Tamara Dimovska je umrla u Veleškoj bolnici.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada