Parlament BiH odbacio prijedlog Rezolucije o Srebrenici

Parlament BiH odbacio je većinom glasova prijedlog Rezolucije o Srebrenici. Protiv rezolucije glasali su zastupnici iz bh. entiteta Republike Srpske, jer smatraju, kako su i ranije rekli, da tako brane interese tog entiteta, i navode da bi usvajanje rezolucije dodatno zakomplikovalo odnose u BiH. 

Rezolucijom o Srebrenici se, kako su saopštili predlagači, osuđuje genocid, ali i svi drugi zločini počinjeni u BiH od 1992. do 1995. 

Zastupnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji su i ovaj put sjednicu napustili jer nije podržan njihov prijedlog da se glasa o smjeni predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefika Džaferovića, prethodno su najavili da će se vratiti na sjednicu kako bi glasali protiv rezolucije.

S druge strane, Zaim Backović, zastupnik Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) i jedan od predlagača, rekao je:

”Ova rezolucija ne osuđuje samo genocid već sve zločine koji su se desili na prostoru BiH, bez obzira na etničku i nacionalnu pripadnost. Mi to moramo usvojiti, odnosno svi oni koji planiraju da BiH približimo euroatlantskim integracijama, moraju učiniti napor da osudimo zlo koje se desilo u periodu od 1992. do 1995. godine.“

‘Jedan entitet ne poštuje UN’

Zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović i jedan od predlagača rezolucije, ranije je poručio da “ukoliko rezolucija ne bude usvojena, iz Parlamenta BiH će 20 godina nakon genocida u Srebrenici biti poslana poruka da u BiH postoji jedan entitet koji ne poštuje Ujedinjene nacije“.

Istakao je da će “biti poslana poruka da se ne poštuje EU, da se ne uvažavaju ni stavovi iz regiona, da se ne uvažava stav Međunarodnog suda pravde kao najvišeg pravnog organa UN-a”.

Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republike Srpska i SNSD-a danas je nakon sastanka sa koalicionim partnerima u Banjoj Luci izjavio da kao predsjednik RS-a traži od zastupnika stranaka koje su opozicija u RS-u, da podrže neizglasavanje rezolucije o genocidu, jer je to njihova obaveza.

Predsjednici SNSD-a, Demokratskog narodnog saveza (DNS) i Socijalističke partije (SP) Milorad Dodik, Marko Pavić i Petar Đokić, potvrdili su novinarima da poslanici SNSD-a i DNS-a u Predstavničkom domu neće učestvovati u raspravi o rezoluciji o Srebrenici, ali da će glasati protiv rezolucije.

“Razmatrali smo sve proceduralne mogućnosti. Nažalost ta tačka dnevnog reda nije zaustavljena na Kolegijumu kao što je to moglo da se desi i kao što je bilo ranijih godina”, rekao je Dodik i objasnio da je mogao zaustaviti Mladen Bosić, predsjednik Srpske demokratske zajednice (SDS).

HDZ će biti suzdržan

Aleksandra Pandurević, zastupnica SDS-a, govoreći o Prijedlogu rezolucije, kazala je: “Što je babi milo, u snu joj se snilo. Ustavna struktura BiH može se isključivo mijenjati kroz njene institucije, kroz Parlament BiH, a ja ne vidim da će bilo ko iz RS-a ikada biti spreman za tako nešto da digne ruku.“

Staša Košarac, zastupnik SNSD-a u Parlamentu BiH, je kazao: ”SNSD deset godina vodi ozbiljnu politiku u BiH. Mi ćemo se vratiti da odbranimo interese RS-a i bićemo, naravno, protiv rezolucije o Srebrenici.“

Borjana Krišto, zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH poručila je da će Hrvatska demokratska zajednica (HDZ BiH) “ostati suzdržana tokom glasanja o rezoluciji o genocidu u Srebrenici.“

“Osobno mislim da ovakve stvari samo dolijevaju ulje na vatru kada je u pitanju Parlament. Mislim da je to stvar sudova i da su oni rekli svoju stvar o počinjenim zločinima i da ne bi trebalo na ovakav način i ovakvim pristupom ići sa dnevnim redom”, istakla je Krišto.

Smatra da na ovakav način ne bi trebali ići s dnevnim redom te da “ako je PSBiH trebao nešto usvojiti, onda je to rezolucija Evropskog parlamenta, a ne neki modificirani dokument”.

Krivična prijava protiv Dodika

Zastupnik u Predstavničkom domu PSBiH Nikola Špirić, rekao je da je on danas na ozbiljan način zamolio predlagače da povuku Prijedlog rezolucije, jer je mišljenja da u BiH još uvijek nije izgrađen toliki stepen povjerenja da se dozvoljava da se vode rasprave koje bi pomogle BiH.

“Valjda je vrijeme da odrastemo u ovoj zemlji, da ne zaboravljamo da izgrađujemo ambijent”, istakao je.

Postavio je i pitanje o tome da je kojim slučajem 1945. godine donesena rezolucija o genocidu nad Srbima, da li bi bilo te zemlje.

“Ova rezolucija neće pojačati toleranciju, zajedništvo i suživot i neće pomoći BiH jer je još uvijek veliko nepovjerenje”, poručio je Špirić.

Istovremeno, Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje “Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa”, podnijeli su krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika, zbog, kako navode, omalovažavanja žrtava zločina i negiranja genocida u Srebrenici.

U saopštenju udruženja stoji da Dodik svojim izjavama negira i samu presudu Međunarodnog suda pravde, koji je djelovanje srpskih snaga u Srebrenici okarakterisao kao genocid.

Prijava je podnesena jučer u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Izvor: Al Jazeera i agencije