Poslovne tajne u Hrvatskoj

Institucije javne vlasti u Hrvatskoj dokumente često proglašavaju poslovnom tajnom kako bi izbjegle njihovo objavljivanje u javnosti. Podaci su to povjerenice za informiranje u Hrvatskoj.

Iako ju je imenovala vlada kako bi spriječila takve situacije, i sama je protiv nje podnijela nekoliko, od 40-ak, tužbi u kojima je ona naložila da se informacije moraju javno objaviti.

Ugovor o zakupu zgrade u koju je nedavno uselilio Ministarstvo okoliša je proglašeno poslovnom tajnom.

“Ne smije ga se kopirati ni snimati, ali se ugovor se može prolistati u prostorijama ministarstva. On sadrži uvjete zakupa, podatke o cijeni ureda, parkirališnih mjesta i održavanja prostora”, izvijestila je Al Jazeerina reporterka, Ana Mlinarić.

Dijelovi ugovora

Mjesečno u Ministastvu kažu po kvadratu plaćaju 10 i pol eura, a predsjednica opozicione stranke Orah tvrdi da je cijena veća.

Ministarstvo, kaže, na uvid daje samo dijelove ugovora koji nisu označeni tajnima, kako bi prikrili stvarne brojke.

„Nama je bilo ponuđeno da u određenim terminima dobijemo na uvid samo određene dijelove ugovora koje bi oni odabrali da pokažu, dakle to nije to. Mi smatramo da imamo pravo imati presliku toga ugovora”, kazala je saborska zastupnica, Mirela Holy.

Prema sadašnjem Zakonu, tajnom se može proglasiti proizvodna tajna ili istraživački rad, ili se zaštititi privredni interesi.

Tijela javne vlasti, tvrdi povjerenica za informiranje, to često koriste kako bi sakrili cijenu usluga koju su platitli trećim osobama.

„Informacija o cijeni je javna, bez obzira na poslovnu tajnu, koliko je plačeno je uvijek javno. Dakle vrlo jedna čista situacija u kojoj tijela javne vlasti ne postupaju u skladu sa zakonom vrlo često”, kazala je povjerenica za informiranje, Anamarija Musa.

Poslovne tajne

Poslovna tajna jedan od najčešćih izgovora zbog koji tijela javne vlasti, javnosti, ne daju informacije.

Od 50 prijavljenih slučajeva prošle godine pokazalo da se u 2/3 slučaja nije radilo o poslovnoj tajni.

„Ako radite tako da poštujete novac poreznih obveznika koji im je dat na raspolaganje onda su vrlo rijetki slučajevi u kojima treba proglasiti poslovnu tajnu i vezani su u pravilu za visokotehnološke, projetke, informacijske i tehničke stvari, a ne za pitanja zakupa ili lizinga automobila”, zaključio je Goran Vojković iz Katedre za pravo i ekonomiku prometa.

Vlada poslovnom tajnom smatra i cijenu obrane hrvatskih generala u Hagu, iako se ona može vidjeti na stranicama advokatskih ureda koji su ih branili.

Izvor: Al Jazeera