Srbija na začelju po sigurnosti IT sektora

Fizičko i tehničko osiguravanje uređaja sa podacima nije dovoljna zaštita (EPA)

Srbija je trenutno na začelju u svijetu po pitanju sigurnosnih metoda u IT industriji, a najčešće zloupotrebe dešavaju se u sektoru platnih kartica, gdje hakeri kradu podatke i novac njihovih vlasnika preko Interneta.

Na Forumu ‘IT-bezbednosti’ predstavnici Orion telekoma su prezentirali najnovija rješenja za zaštitu IT podataka bazirana na kriptovanju, tačnije na bazi 256-bitnog kodiranja. Tako da bi najjačem svjetskom superkompjuteru danas bilo potrebno 5,4×10 na 50. stepen godina (brojka sa 66 cifara) da otkrije zaštitnu šifru i dođe do stvarnih podataka njenog vlasnika.

Direktor Orion telekoma za međunarodno poslovanje, Nikola Rašajski je istakao da je Forum organizovan sa ciljem podizanja svijesti o sigurnosti elektronskih podataka, jer se ona, nažalost, svodila samo na fizičko i tehničko osiguravanje samih uređaja. 

“A u 21. veku na globalnom tržištu to je potpuno prevaziđeni koncept, sada se više niko ne bavi time da čuva same podatke, već da podatke učini nečitljivim onome ko se njih nekako dokopa na bilo kakav način”, objasnio je Rašajski.

Lažne stranice kradu podatke

Napominjući da je Srbija na začelju među zemljama u svijetu po pitanju sigurnosnih metoda u IT industriji, Rašajski je rekao da Orion telekomovi eksperti, nastoje ukazati da nije poenta u tehnologiji transfera podataka, već da li su podaci zaštićeni.

U Srbiji se zloupotrebe u IT sektoru najčešće javljaju u sektoru platnih kartica. Prema najnovijim iskustvima, hakeri to rade na Internetu lažiranjem određene stranice, na kojoj korisnik dobrovoljno daje svoje podatke, ne sumnjajući da to nije sajt banke ili trgovinske kuće koju korisnik traži, kazao je Rašajski.

“To se zove ‘defacing’, a izgleda tako što se na Internetu postavi prva stranica koja liči na prvu stranicu banke i vi mislite da je to ta stranica, ulogujete se unutra i praktično nekome date sve svoje podatke”, objasnio je Rašajski i dodao da Orion telekom nudi tehnološki napredniju zaštitu podataka baziranu na kriptovanju.

Rašajski je rekao da je, zahvaljujući strateškim partnerstvom sa liderima iz oblasti IT sigurnosti u svijetu, Orion telekom u mogućnosti da domaćem tržištu ponudi usluge vezane isključivo za bankarski sektor i dodao da je na Forumu predstavljena platforma za kompletan “e-banking” preko mobilnih telefona i tableta, što je velika novina u tom sektoru.

Na forumu je prikazan praktični primjer prisluškivanja optičkog kabla, što se na ovim prostorima smatra nemogućom misijom, a u praksi se to radi prislanjanjem specijalnog uređaja na izolirani optički kabl, nakon čega se podaci prenose na memorijski hardver.

Izvor: Agencije


Povezane

NSA postavila špijunske programe u kompjutere kineske i ruske vojske, trgovinskih grupa EU-a i agencija u Saudijskoj Arabiji, Indiji i Pakistanu, navodi New York Times.

Published On 15 Jan 2014
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO