Protesti u makedonskim gradovima

Protesti u Makedoniji, koji su zbog prikrivanja ubistva 22-godišnjeg Martina Neškovskog i policijske brutalnosti počeli prije četiri dana u Skoplju, u večernjim satima održali su se u makedonskoj prijestonici te još osam gradova.

Prema najavama organizatora, osim u Skoplju, protesti su se održavali u mjestu Sveti Nikola, Štipu, Ohridu, Kumanovu, Kavadarcima, Strumici, Prilepu i Bitolju. Demonstracije su sinoć održane u Skoplju, Prilepu i Strumici.

Makedonski mediji su javili da su demonstranti ponovo spriječeni da održe protest ispred zgrade Vlade gdje ih je u tome spriječio policijski kordon.

Demonstranti su skandirali “Ostavka, ostavka!”  i nosili transparente na kojima je pisalo “Imate li vi mozga?”.

Protest u Skoplju protekao je mirno, uz veliko policijsko osiguranje, javio je reporter Al Jazeere Boris Gagić.

Među zahtjeve demonstranti su uvrstili i novu istragu o saobraćajnoj nesreći u kojoj je poginuo poznati makedonski novinar Nikola Mladenov, koji je bio vlasnik, osnivač i urednik Fokusa.

Antivladini protesti u Makedoniji počeli su u utorak, nakon što je lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev, objelodanio da je 22-godišnjeg Neškovskog prije gotovo četiri godine na proslavi izborne pobjede vladajućeg VMRO-DPMNE, ubio policajac na dužnosti Igor Spasov.

Zabranjeno nošenje maski

Na protestima, koji se svakog dana održavaju u Makedoniji, zabranjeno je nošenje maski, fantomki, marama, kao i kamenja, flaša i drugih predmeta.

Organizatori su pozvali sve koji izlaze na proteste da se pridržavaju ovih pravila, jer će se, u protivnom, smatrati da su protiv protesta i većina demonstranata će ih spriječiti u njihovim namjerama da izazovu incidente.

Apel je uslijedio nakon što se malobrojna grupa građana na svim protestima, posebno ispred zgrade Vlade, pojavila maskirana, počela da baca predmete u pravcu policije i izazvala incidente.

Istovremeno, apel je upućen i zbog mogućnosti da se takvi ljudi ubace radi stvaranja drugačije slike o mirnim protestima i kao opravdanje da policija upotrijebi silu.

Protest vozača autobusa

Ranije danas vozači gradskih autobusa u Skoplju parkirali su desetak vozila ispred sjedišta SDSM-a u znak protesta što su pristalice ove najutjecajnije opozicione stranke demolirali njihove autobuse tokom antivladinih protesta.

Ispred sjedišta SDSM-a okupila se i grupa novinara izražavajući revolt zbog nasilja nad njima tokom protesta, iniciranih na konferencijama za novinare lidera te stranke, Zorana Zaeva.

Dio novinara bojkotovao je prethodno konferenciju za novinare Zorana Zaeva, a jedan novinar iz skopske televizije Sitel uručio je lideru SDSM-a Ustav Makedonije.

Neposredni razlog za protest novinara bio je napad na urednicu provladinog dnevnika Večer Ivonu Talevsku i snimatelja televizije Sitel tokom nedavnih protesta ispred Sobranja.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO