Objavljen snimak napada na prostorije IZ Makedonije

Izvor: Anadolija

Smijenjeni generalni sekretar Islamske zajednice Makedonije Afrim Tahiri, i muftija skopski Ibrahim Shabani, ove su sedmice sa grupom pristalica zauzeli sjedište IZ u Skoplju što je privuklo veliku pažnju javnosti u regiji.

Ovih dana se pojavio i snimak sigurnosnih kamera na kojem se vidi čin napada na prostorije i uposlenike IZ Makedonije, javlja agencija Anadolija.

Snimak prikazuje kako grupa od nekoliko desetina osoba trčeći ulaze u zgradu IZ u Skoplju. Jedna grupa mladića je preskočila visoku ogradu u dvorištu i ušla u zgradu.

Na snimku se vidi kako je unutar zgrade došlo do naguravanja grupe sa uposlenicima i osobljem IZ Makedonije.

Mlađi ljudi

Pristalice Tahirija i Shabanija su provalili vrata u hodniku unutar zgrade i polomili stakla na vratima kako bi ušli u druge prostorije.

U grupi koja je zauzela sjedište IZ u Skoplju uglavnom su se nalazili mlađi ljudi uz nekoliko starijih osoba.

Kako se vidi na snimku, nakon nekoliko minuta, pristalice Tahirija i Shabanija su mirno napustili prostorije zgrade.

Muftija skopski Shabani, kojeg je predsjednik Islamske zajednice Makedonije Sulejman Rexhepi, smijenio prošle sedmice, izjavio je ranije da rukovodstvo IZ-a krši Ustav i pravilnike te institucije.

U izjavi ove sedmice, posjetio je da je predsjedniku IZ-a Rexhepiju istekao dati rok od 48 sati za izvinjenje zbog incidenta na prošlosedmičnoj manifestaciji povodom takmičenja učača Kur'ana u Skoplju, kada je navodno verbalno vrijeđao sekretara Tahitija, muftiju Shabanija i organizatore manifestacije.

“Od danas Islamskom zajednicom rukovodi tim na čijem ću čelu biti ja”, kazao je Šabani i dodao da će se posebno pozabaviti pregledom finansija IZ-a i objaviti javnosti izvještaj o tome.

Smjena muftije i sekretara

Shabani je rekao da je prilikom ulaska u sjedište IZ-a u Skoplju bilo nekoliko incidenata, ali da je Ministarstvo unutrašnjih poslova zaduženo da se bavi time.

Iz Ministarstva je saopćeno da nisu zaprimili nikakve dojave, osim da se pred sjedištem IZ-a okupila grupa građana. Nekoliko očevidaca tvrdi da su se tokom ulaska grupe građana u Islamsku zajednicu čuli i zvukovi poput hitaca iz oružja.

Predsjednik Islamske zajednice u Makedoniji je verbalno vrijeđao muftiju Shabanija i druge organizatore manifestacije održane 26. aprila u Skoplju. Makedonski mediji su pisali da je došlo i do fizičkog napada, ali muftija skopski Shabani je negirao tu informaciju.

Muftijstvo u Skoplju je tri dana kasnije, 29. aprila, održalo vanrednu sjednicu i od predsjednika IZ-a Rexhepija zatražilo izvinjenje u roku od 48 sati. Rexhepi je odgovorio smjenom generalnog sekretara IZ-a Tahirija, muftije Shabanija i sekretara Muftijstva u Skoplju, Skendera Buzakua.

Izvor: Agencije


Povezane

Grupa ljudi, zajedno sa razriješenim skopskim muftijom i bivšim generalnim sekretarom IVZ-a, upala u sjedište.

Published On 04 May 2015

Aktuelni reis stvorio je kliku koju je s vremena na vrijeme osvježavao kadrovima koji su bili poltronski orijentirani.

opinion by Ali Pajaziti
Published On 04 May 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO