Nikolić: Samo bi robovi priznali Kosovo

Nikolić o sankcijama EU-a Rusiji: Za sada nismo članica EU i nismo u obavezi da se pridružimo sankcijama (Arhiva)

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je kako misli da će najvažniji uslov za stupanje Srbije u Europsku uniju biti priznavanje nezavisnosti Kosova, ali da Srbija to neće učiniti jer na takav uslov ne bi pristao nijedan narod.

„Mislim da će najvažniji uslov za naše stupanje u EU biti priznavanje nezavisnosti Kosova, ali Srbija je neće priznati i nikada je nije ni priznavala i mi smo to jasno govorili predstavnicima svih evropskih zemalja i institucija. Ali, ako EU nastavi da insistira na takvoj našoj odluci, to će značiti da EU ne želi da nas vidi u svom sastavu“, rekao je predsjednik Srbije u intervjuu za rusku agenciju Interfaks.

Dodao je kako će u takvoj situaciji „naša savest biti čista, jer će svi znati da smo učinili sve da postanemo članica EU“.

„Ali na takav uslov ne bi pristao nijedan narod. Na to mogu pristati samo robovi“, kazao je predsjednik Srbije.

Upitan koje korake treba očekivati od Beograda ako razvoj saradnje sa Rusijom bude prepreka za integraciju Srbije u EU, Nikolić kaže:

„Mislim da ove pretpostavke ne stoje, pošto u našim odnosima sa EU značajniji problem predstavlja pitanje Kosova i Metohije. Rešavanje ovog pitanja je osnovni uslov za naše pristupanje Evropskoj uniji, dok odnos s Rusijom, konkretno uvođenje sankcija protiv nje, može postati problem tek kada postanemo članica EU.“

Kriteriji za pristup

Nikolić je dodao kako je Srbija predočila svim europskim zvaničnicima svoj stav da se u ovom trenutku ne slaže sa uvođenjem sankcija protiv Rusije, ali kada postane članica EU-a, bit će u obavezi voditi zajedničku vanjsku politiku.

„Za sada nismo članica EU i nismo u obavezi da se pridružimo sankcijama“, naglasio je, kao i da je problem Kosova pitanje „koje moramo rešavati kako bismo postali članica EU i moramo ispuniti uslove koje postavljaju Beogradu i Prištini pojedine i vrlo uticajne države“.

„Konkretno, jedan od ovih uslova je da potpišemo međusobno obavezujući sporazum. Iako EU govori da u procesu pregovora sa Srbijom ostaje neutralna po pitanju statusa Kosova, glavno je da su najuticajnije zemlje EU već priznale nezavisnost Kosova i Metohije“, rekao je.

Predsjednik Srbije je podsjetio da, radi stupanja u EU, države moraju ispunjavati 34 kriterija i tako je bilo za sve sadašnje članice EU, ali u slučaju Srbije, postoji još jedan – upravo neriješen problem Kosova.

„Mislim da prvo treba da se pokrene upravo ovo pitanje, kako bismo razumeli kako evropske i nacionalne institucije vide odnose između Beograda i Prištine i koje postupke očekuju od Srbije u ovom kontekstu. Za sada se govori samo o tome šta Beograd mora da uradi, a odgovarajući koraci sa strane Prištine se ni ne pominju“, istakao je Nikolić.

Izvor: Agencije


Povezane

Iz kabineta Tomislava Nikolića je upozoreno da je, zbog starosti službenog automobila, ugrožena njegova bezbjednost.

Published On 07 May 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO