Nastavljeno iseljavanje sa sjevera Crne Gore

Građani Crne Gore mjesecima napuštaju sjever te države u potrazi za poslom i boljim uvjetima života.

I dok nevladine organizacije kažu da ih je od početka godine otišlo više od 3,5 hiljade, crnogorska vlada tvrdi da je taj podatak netačan i da situacija nije alarmantna. Milica Marinović posjetila je Rožaje, grad čiji stanovnici već mjesecima odlaze u inostranstvo.

Ljudi na Autobuskoj stanici u Rožajama čekaju prijevoz za Novi Pazar, odakle će dalje ka zapadnoj Evropi. Među njima je i Husein sa porodicom. Iako ima 52 godine ide, kaže, “trbuhom za kruhom”.

“Moram otići, imam četvoro djece, ne radim nigdje, nemam nikakvo primanje, gore kažu da daju nešto, momci odrasli, možda će se snaći da rade, zbog toga idem da pokušam, ako bude dobro-dobro, ako ne bude ja ću se opet vratiti”, kaže Husein Hasović, stanovnik Rožaja.

Prema podacima civilnog sektora sjever Crne Gore od januara je napustilo 3,5 hiljada ljudi. Osim Evropske unije gdje najčešće traže azil, odlaze i na jug države. Ta brojka, upozoravaju organizacije, nije konačna.

Ispisivanje iz škole

“Veliki broj građana očekuje da se završi školska godina da ne bi sada mjesec pred kraj školske godine ispisivali djecu iz škole i da će se taj trend nastaviti, čak pojačanim intenzitetom da će se stanovništvo iseljavati sa ovog prostora”, ističe Sadik Klimenta, aktivista NVO-a “Manjinski akcionari Gornji Ibar”.

Već sada je iz lokalnih škola zbog selidbe ispisano 75 djece.

“Rožaje je opština sa 23 hiljade stanovnika u kojoj vlada velika nezaposlenost. O tome govori i podatak da je do skoro preko sedam hiljada stanovnika primalo socijalnu pomoć, a za dobar dio njih ona je posljednjih mjeseci ukinuta”, izvještava Milica Marinović, reporterka Al Jazeere.

Teškoća su svjesne i opštinske vlasti, no kažu, Rožajci imaju veliku dijasporu pa su i ranije odlazili u inostranstvo. U lokalnoj upravi kažu da je njihov cilj otvoriti nova radna mjesta.

“To ide malo sporo, teško ide da privatni strateški partner dođe u nasu opštinu, da ulozi sredstva, a mi smo dali otvorena vrata i mi smo dali pomake za to iseljavanje koje je aktuelno”, navodi Ejup Nurković, predsjednik Opštine Rožaje.

Neprecizni podaci

U crnogorskoj vladi nemaju tačan podatak koliko je građana otišlo i tvrde da nema razloga za uzbunu.

“Ne postoji problem, posebno ne postoji alarmantan problem, koji bi upućivao na potrebu, da kažem, nekog incidentnog tretmana ili neke šok terapije. Svakako da ćemo u kontinuitetu pratiti taj problem pred nadležnim državnim institucijama i o njemu obavještavati javnost”, izjavio je Milo Đukanović predsjednik Vlade Crne Gore.

No, predstavnici država u koje građani odlaze, posebno Njemačke, upozoravaju da će svi koji odu bez papira biti vraćeni.

“Upućujem apel tim ljudima koji razmišljaju o tome da idu u Njemačku, da ne idu. Nema smisla da idete nelegalno, ne možete tražiti bilo kakav azil, nemate šansu da ga dobijete i samo puno izgubite”, kazala je Gudrun Steinacker, ambasadorka Njemačke u Crnoj Gori.

Rožaje je jedna od 13 opština sjevera koje su, uprkos tome što posjeduju dvije trećine prirodnih bogatstava Crne Gore ispod prosječne stope razvoja.

Napore Vlade koja je za pet godina uložila 350 miliona eura u razvoj regije, demantira statistika po kojoj u njoj živi 40 posto nezaposlenih i 60 posto siromašnih u državi.

Izvor: Al Jazeera