Lideri iz regije idu na paradu u Moskvu

Od zemalja regiona na vojnoj paradi u Moskvi bit će predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, te predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, i njegov makedonski kolega George Ivanov, koji su odbacili kritike pojedinih zemalja Evropske unije da sutra ne budu ispred Kremlja.

Srbija će  jedina iz regiona imati vojnike koji će učestvovati na paradi uprkos drugačijoj preporuci Ministarstva spoljnih poslova te zemlje. 

Do prije dvije sedmice vježbali su maršev stroj u Beogradu, a sutra će u Moskvi ispred Kremlja nositi zastavu Srbije.
Istovremeno, njihove kolege iz Vojnog orkestra u Kijevu će obilježiti Dan pobjede.

„Učešće pripadnika Vojske Srbije na paradi u Moskvi i Kijevu prilika je da zajedno obeležimo 70 godina pobede na fašizmom u Drugom svetskom ratu ali i da obeležimo antifašizam kao zajedničku civilizacijsku tvorevinu koju delimo sa svim evropskim zemljama“, kaže Jovan Krivokapić, major Vojske Srbije.

Vojska Srbije otišla je u Moskvu na osnovu naredbe predsjednika Tomislava Nikolića, koji će ih i pozdraviti ispred Kremlja.

Odlazak uprkos instrukcijama SAD-a

„Šaljemo poruku da smo srećni što je svet oslobođen tog zla i da su mnoge nacije spašene od istrebljenja, i da smo zahvaljujući toj pobedi stigli u svemir i stvorili kompjuter, i sve. I izravnali uloge naroda u svetu, što pod fašizmom i nacizmom nije bilo moguće“, rekao je predsjednik Srbije.

Osim Nikolića, u Moskvu će otputovati i makedonski predsjednik George Ivanov, koji je rekao da ide uprkos instrukcijama SAD-a i Evropske unije.

Predsjednik Crne Gore je, s druge strane, poslušao preporuke iz Brisela i odbio poziv Putina. To nije učinio predsjedavajući Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić.

„Apsolutno ne vidim ni jedan jedini problem da na centralnoj manifestaciji u Moskvi ne budem i zato sam i odlučio da idem, i zaista idem tamo na neki način sa ponosom“, kazao je Mladen Ivanić.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije, nedavno je poslalo predsjedniku mišljenje da evropske zemlje neće gledati blagonaklono na učešće vojske na paradi u Moskvi i da bi umjesto redovnih vojnika ispred Kremlja, trebalo da marširaju veterani. Nikolić je i to odbio, poručivši da je riječ o ljudima od 90 godina.

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić, ne očekuje posljedice zbog odluke Tomislava Nikolića i navodi da se slanjem mišljenja nije miješao u kompetencije predsjednika.

„Ministarstvo spoljnih poslova samo prenosi informacije o tome kakva mišljenja postoje među zapadnim zemljama. Naše državno rukovodstvo to treba da zna i sa druge strane kakvu će odluku doneti – to je na njemu“, kaže Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije.

Kritika Zapada na račun Beograda izostat će, smatraju pojedini analitičari, prije svega zbog smirivanja situacije u Ukrajini.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera