Grabar-Kitarović odbila Savez antifašista

Kolinda Grabar-Kitarović u Pazinu je nazočila svečanosti u povodu 70. obljetnice pobjede nad fašizmom (Duško Maruši? / Pixsell)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odlučila je da neće prisustvovati glavnoj svečanosti obilježavanja 70. obljetnice pobjede nad fašizmom u Hrvatskoj.

Kako piše Jutarnji list, Grabar-Kitarović neće doći na svečanost 9. svibnja u Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog u Zagrebu zato što je organizacija Saveza antifašističkih boraca Hrvatske (SABA) prihvatila pokroviteljstvo Vlade i Sabora, ali ne i pokroviteljstvo predsjednice.

SABA-i je iz Ureda predsjednice stiglo pismo u kojem ih se obavještava da predsjednica neće prisustvovati toj svečanosti i podsjeća da su organizatori odbili njezino pokroviteljstvo, prenosi list.

Uklanjanje Titove biste

Kako su ranije izvijestili hrvatski mediji, Savez je odbio pokroviteljstvo Kolinde Grabar-Kitarović zbog uklanjanja biste Josipa Broza Tita s Pantovčaka.

Iz Ureda predsjednice nakon odluke SABA-e poručeno je da hrvatska predsjednica izražava žaljenje zbog toga, kao i da će u svome djelovanju i dalje zastupati antifašizam, ali da se neće složiti s izjednačavanjem cjelokupnog antifašističkog pokreta u Hrvatskoj s Josipom Brozom Titom, kojeg smatra diktatorom. 

Kolinda Grabar-Kitarović i hrvatski premijer Zoran Milanović u petak su u Pazinu u Istri nazočili zajedničkoj svečanoj sjednici Skupštine Istarske županije u pazinskom Spomen domu, u povodu 70. obljetnice pobjede nad fašizmom.

Svečanost u Pazinu

Hrvatska predsjednica i premijer su po dolasku položili vIjence i zapalili svijeće kod Središnjeg spomenika u parku Narodnog ustanka u Pazinu, a vijence je položilo i zajedničko izaslanstvo Istarske županije i Saveza antifašista Istre, prenosi Hina.

Predsjednik Saveza antifašista Istre Tomislav Ravnić je u kratkoj izjavi za novinare prije same sjednice rekao kako je antifašizam trajno opredjeljenje istarskog čovjeka te je izrazio zadovoljstvo što su se i predsjednica i premijer odazvali današnjoj svečanosti u Pazinu.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Nakon Tita došli su neki drugi ljudi. Novi političari. Neki će reći bolji. Neki će reći da su krivi za rat.

blog by Zvonimir Nikolić
Published On 03 May 2015

Donosimo uvid u dio zbirke prebačene u Kumrovec koja će u cijelosti uoči 25. maja biti izložena u rezidenciji.

Published On 26 Apr 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO