Grabar-Kitarović odbila Savez antifašista

Kolinda Grabar-Kitarović u Pazinu je nazočila svečanosti u povodu 70. obljetnice pobjede nad fašizmom (Duško Maruši? / Pixsell)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odlučila je da neće prisustvovati glavnoj svečanosti obilježavanja 70. obljetnice pobjede nad fašizmom u Hrvatskoj.

Kako piše Jutarnji list, Grabar-Kitarović neće doći na svečanost 9. svibnja u Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog u Zagrebu zato što je organizacija Saveza antifašističkih boraca Hrvatske (SABA) prihvatila pokroviteljstvo Vlade i Sabora, ali ne i pokroviteljstvo predsjednice.

SABA-i je iz Ureda predsjednice stiglo pismo u kojem ih se obavještava da predsjednica neće prisustvovati toj svečanosti i podsjeća da su organizatori odbili njezino pokroviteljstvo, prenosi list.

Uklanjanje Titove biste

Kako su ranije izvijestili hrvatski mediji, Savez je odbio pokroviteljstvo Kolinde Grabar-Kitarović zbog uklanjanja biste Josipa Broza Tita s Pantovčaka.

Iz Ureda predsjednice nakon odluke SABA-e poručeno je da hrvatska predsjednica izražava žaljenje zbog toga, kao i da će u svome djelovanju i dalje zastupati antifašizam, ali da se neće složiti s izjednačavanjem cjelokupnog antifašističkog pokreta u Hrvatskoj s Josipom Brozom Titom, kojeg smatra diktatorom. 

Kolinda Grabar-Kitarović i hrvatski premijer Zoran Milanović u petak su u Pazinu u Istri nazočili zajedničkoj svečanoj sjednici Skupštine Istarske županije u pazinskom Spomen domu, u povodu 70. obljetnice pobjede nad fašizmom.

Svečanost u Pazinu

Hrvatska predsjednica i premijer su po dolasku položili vIjence i zapalili svijeće kod Središnjeg spomenika u parku Narodnog ustanka u Pazinu, a vijence je položilo i zajedničko izaslanstvo Istarske županije i Saveza antifašista Istre, prenosi Hina.

Predsjednik Saveza antifašista Istre Tomislav Ravnić je u kratkoj izjavi za novinare prije same sjednice rekao kako je antifašizam trajno opredjeljenje istarskog čovjeka te je izrazio zadovoljstvo što su se i predsjednica i premijer odazvali današnjoj svečanosti u Pazinu.

Izvor: Al Jazeera i agencije