Borba radnika splitske željezare

Radnicima splitske željezare Adria prošle sedmice uručena su rješenja o otkazu, prema mišljenju sindikata, nelegalno. Vlasnik željezare, njemački Techcom duguje im četiri plate.

Iz Uprave kompanije danas nisu davali saopćenja, iako se svih 190 otpuštenih radnika okupilo ispred firme na mirnom protestu.

Vlatka Čakarića (53) na ulazu u željezaru dočekala su zatvorena vrata i obavijest o zabrani pristupa bez prethodnog odobrenja. U željezari Adria je radio deset godina.

„Ovo je već drugi put da se ovo dešava, da firma dolazi u ovakvo stanje da mi više ne znamo šta ćemo. Imamo sindikaliste i sve, ali ništa ne pomaže“, kaže i dodaje kako pola godine ne radi.

Splitska željezara dvaput je privatizirana. Prvi put 2007. kada vlasnikom postaje poljski Zlomex, a nakon stečaja preuzima je njemački Techcom prije dvije godine. Zbog nedostatka posla, njemački je vlasnik sada otpustio svih 190 radnika, prema mišljenju Sindikata – nelegalno.

„Plaće su im obračunate za prvi, drugi i treći mjesec, a onda im je retroaktivno dan otkaz. Ja to nikad nisam vidija“, govori Zvonko Šegvić iz Sindikata Brodosplita.

Neslužbene informacije

Uprava željezare, po radniku, duguje nešto više od 5.000 eura, a milione duguju i Elektroprivredi. Račun firme blokiran je više od 200 dana, pogoni ne rade od prošlog ljeta.

„Ako s ovim mogu platiti struju, vodu i kredit, ići ću na biro. Ali ne možemo“, ističe radnik Adrie, Josip Grbeša.

Dragan Banovac, također uposlenik ove željezare navodi: „Novaca niotkud, a s druge strane gospodin Edgar Schumaher se ni ne javlja na upite ljudi koji nas ovdje predstavljaju“.

Radnici željezare, kažu, ni sami ne znaju u kojem su statusu, jer su se pojavile neslužbene informacije da su otkazi povučeni. No, o tome ih niko nije obavijestio, iz Splita javlja novinar Al Jazeere, Ivan Čorkalo.

„Sto devedeset radnika splitske željezare u stečaju vide jedinu priliku za naplatu svojih potraživanja. A tijekom stečajnog postupka, smatraju, mogao bi se pronaći novi investitor koji bi ponovno mogao pokrenuti proizvodnju“, kazao je.

Podrška vlasti

U tome imaju podršku lokalne vlasti.

„Nažalost, u Kaštelima smo imali nesreću da je veliki broj državnih poduzeća dospio u krive ruke. Vidimo da se to događa i u željezari. Razgovarat ćemo i s državom i podržati zahtjev za stečaj“, izjavio je Ivan Udovičić, gradonačelnik Kaštela.

Sindikat je, u međuvremenu, zatražio sastanak s Upravom iduće sedmice.

„Kaznena prijava je spremna, čekamo utorak kada bi trebao biti sastanak, ali preduvjet razgovora je isplata plaća, ako toga ne bude onda ide kaznena prijava sigurno“, navodi Joško Franić (Sindikat metalaca Hrvatske).

Ako sastanak ne urodi plodom, sindikalisti najavljuju nove, kako kažu, radikalne akcije.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO