BiH: Optužnica za milionsku korupciju

Bit će saslušano 15 svjedoka i izvedeno 100 materijalnih dokaza (Arhiva)

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je prvu optužnicu u predmetu Gibraltar u kojoj se troje ljudi tereti za zloupotrebu položaja i primanje mita od 3,8 miliona eura.

Optuženi su Stipe Prlić (1958) Zoran Bakula (1964) i Neven Kulenović (1967), saopćeno je iz ove bh. institucije, prenosi agencija Fena.

Navedena trojka je optužena za kaznena djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja dara i drugih oblika koristi i davanja dara i drugih oblika koristi.

Optužnica je podignuta na osnovu dokaza prikupljenih tokom višemjesečne istrage koja je provedena u saradnji sa Državnim tužiteljstvom Republike Slovenije, policijskim agencijama Republike Austrije, Državnom agencijom za istrage i zaštitu BiH (SIPA), Upravom za indirektno oporezivanje BiH i Finansijskom policijom FBiH.

Optuženi se terete da su nizom radnji omogućili pravnim osobama SV-RSA d.o.o Sarajevo i Ujedinjeni mediji d.o.o Sarajevo ostvarivanje protivzakonite imovinske koristi, te sebi pribavili nezakonitu imovinsku korist.

Novac isplaćen na račune u Austriji

U optužnici se navodi da su, optuženi Prlić i Bakula kao članovi uprave JP HT d.o.o Mostar svojim nezakonitim radnjama omogućili SV-RSA d.o.o Sarajevo ostvarivanje protivzakonite imovinske koristi u iznosu od 6.682.812,31 KM (blizu 3.389.226 eura), firmi Ujedinjeni mediji d.o.o Sarajevo nezakonitu imovinsku korist od 123.300 KM (62.532 eura), te sebi pribavili nezakonitu imovinsku korist – Stipe Prlić u iznosu od 331.513,18 KM (168.129 eura), a Zoran Bakula u iznosu 386.256,86 KM (195.892 eura).

Novac je isplaćen na njihove račune u Republici Austriji sa računa kompanije sa sjedištem u Gibraltaru čiji je opunomoćenik Neven Kulenović, navode tužitelji.

Tužiteljstvo BiH će odgovornost optuženih za počinjena kaznena djela dokazivati saslušanjem 15 svjedoka i izvođenjem blizu 100 materijalnih dokaza prikupljenih tokom istrage.

Ova optužnica je prva optužnica u predmetu “Gibraltar” i odnosi se na kaznena djela koja se dovode u vezu sa kompanijom JP HT Mostar, a istraga protiv ostalih osumnjičenih čije radnje nisu direktno povezane sa ovim preduzećem, se nastavlja u saradnji sa navedenim pravosudnim tijelima i policijskim agencijama, navode iz Tužiteljstva BiH.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO