Trovanje djece u sarajevskim vrtićima: Roditelji najavljuju tužbu

Neka djeca otrovana salmonelom u vrtiću još se liječe (Al Jazeera)

Razgovarao: Tomislav Šoštarić

Dio roditelja djece koja su otrovana salmonelom prilikom konzumiranja obroka u vrtićima u okviru JU Djece Sarajeva, nakon sinoćnjeg sastanka u prostorijama vrtića “Skenderija”, dali su potpis za podizanje tužbe protiv te ustanove i direktorice Mirjane Jovanović-Halilović.

Jovanović-Halilović roditeljima se nije obratila, a na sastanak je došao predsjednik Vijeća roditelja predškolskog obrazovanja Kantona Sarajevo Nedim Begunić.

Danka Zovko, predstavnica roditelja, kaže kako je sastanku prisustvovao mali broj roditelja, a njih 25 potpisalo je da su suglasni s podizanjem tužbe. Traže kažnjavanje odgovornih za trovanje, a to je prema njima u prvom redu direktorica Jovanović-Halilović.

  • Što je sve na sastanku roditelja odlučeno i koje su u skladu s time vaše sljedeće akcije?

– Mi smo tražili striktno da se izjasne roditelji prisutni na sastanku da li su za podizanje kolektivne tužbe, nakon čega je izvjestan broj roditelja napustio prostorije vrtića Skenderija, a ostali roditelji, njih oko 25, su potpisali da su suglasni sa podizanjem tužbe protiv JU Djeca Sarajeva i direktorice Halilović. Dio roditelja nije bio suglasan da daju svoj potpis i da nam se pridruže u podizanju tužbe. Sastanak je napustio i predsjednik Vijeća roditelja i mi preostali roditelji smo se dogovorili o podizanju tužbe. Danas se trebamo naći s odvjetnikom Sulejmanom Kadićem, koji će nas dalje uputiti što i kako dalje. Naša facebook grupa Otrovana djeca Sarajeva je pokrenula online peticiju za trenutnu ostavku direktorice JU Djeca Sarajeva, a kasnije smo spremni izaći i na ulice grada Sarajeva i sakupljati potpise za njezinu trenutnu ostavku.

  • Rekli ste da dio roditelja nije dao suglasnost te su napustili sastanak. Znate li razloge zbog kojih nisu dali suglasnost?

– Ti roditelji su puni straha, valjda se boje da kada vrate djecu u vrtić kako će ih tretirati vaspitačice i osoblje vrtića. Vjerojatno postoje i neki drugi razlozi, ne bih ulazila u to. No, upravo nepodizanjem tužbe ugrožavaju se djeca grada Sarajeva jer se time amenuje pojavljivanje ovakvih i sličnih situacija u budućnosti.

  • Kako objašnjavate da je, prema vašim riječima, sastanku prisustvovao vrlo mali broj roditelja?

– Jako mali broj roditelja je obaviješten o sastanku, pogotovo jer postoji još 10-ak djece koja se liječe u bolnici Koševo i što je očigledno nekome u interesu bilo da što manje roditelja sazna za sastanak. Nama se kao roditeljima nije obratila direktorica JU Djeca Sarajeva Mirjana Jovanović-Halilović, što smo mi kao roditelji prihvatili kao jednu nemoralnu i neljudsku uvredu, nego je ista poslala predsjednika Vijeća roditelja Nedima Begunića, koji je imao zadatak da smiri situaciju među ispaćenim roditeljima i da neutralizira i umanji strašan događaj oko trovanja preko 200 djece u Sarajevu.

  • Kažete da nekome nije bilo u interesu da za sastanak dozna mnogo roditelja. Na koga mislite i kako komentirate Begunićevu izjavu da većina roditelja podržava direktoricu?

– Ova stvar se pokušava zataškati, pokušava joj se dati minorna vrijednost i to je pravi razlog što je iznimno mali broj roditelja prisustvovao sastanku. A predsjednik Vijeća roditelja je isti dan, jučer, dao izjavu za Dnevni avaz, gdje je u ime većine roditelja izjavio da mi ne krivimo JU Djeca Sarajeva i direktoricu, a što je u najmanju ruku degutantno s obzirom da nas roditelje nitko nije kontaktirao po pitanju toga koga smatramo odgovornim i kako se osjećamo. Roditelji su bili izuzetno ljuti s obzirom da je on pokušao da minorizira, on je nama nešto o zakonima krenuo pričati, nigdje veze. I roditelji neki su se pobunili, jednostavno nismo dali da na račun sporedne priče izgubimo nit oko glavne priče. Sporedna priča je bila o toj firmi koja je nelegalno dobila tender, bez osobne dozvole za isporuku tih namirnica životinjskog porijekla. To nas ne zanima kao roditelje. Mi nismo djecu povjerili toj nekoj firmi dobavljaču, nego smo ih povjerili JU Djeca Sarajeva i jedina odgovorna osoba u ovoj priči, koja je svojim stupanjem na direktorsku poziciju potpisala da će brinuti o Javnoj ustanovi i djeci, direktoricu Halilović, i mi je roditelji, naravno, kao i Upravni odbor vrtića, smatramo jedinim odgovornim u ovoj priči.

Izvor: Al Jazeera