Podjela među roditeljima otrovane djece

Roditelji su u srijedu navečer zakazali zajednički sastanak u prostorijama vrtića 'Skenderija' (Al Jazeera)
Roditelji su u srijedu navečer zakazali zajednički sastanak u prostorijama vrtića 'Skenderija' (Al Jazeera)

Roditelji djece koja su otrovana salmonelom prilikom konzumiranja obroka u vrtićima u okviru JU Djece Sarajeva krajem aprila, nemaju jedinstven stav o ovom problemu i podijelili su se u dvije grupe.

U jednoj grupi su roditelji koji žele podići tužbu protiv JU Djeca Sarajeva i direktorice te ustanove Mirjane Jovanović-Halilović, što je danas za Al Jazeeru potvrdila Danka Zovko, predstavnica roditelja, dok je druga grupa, prema riječima Nedima Bogunića, predsjednika Vijeća roditelja, donijela određene zaključke, pitanja i zahtjeve koje će pismeno dostaviti nadležnim institucijama.

Roditelji su u srijedu navečer zakazali zajednički sastanak u prostorijama vrtića „Skenderija“, a onda je, umjesto jednog, došlo do dva odvojena sastanka.

Uzajamne optužbe

Koliko su se roditelji podijelili govore i različite izjave koje su za Al Jazeeru dali Zovko i Bogunić.

„Nama se kao roditeljima nije obratila direktorica JU Djeca Sarajeva Mirjana Jovanović-Halilović, što smo mi kao roditelji prihvatili kao jednu nemoralnu i neljudsku uvredu, nego je ista poslala predsjednika Vijeća roditelja Nedima Bogunića, koji je imao zadatak da smiri situaciju među ispaćenim roditeljima i da neutralizira i umanji strašan događaj oko trovanja preko 200 djece u Sarajevu“, rekla je Zovko, na što je Bogunić, u pismu Al Jazeeri, odgovorio: „Mene niko nije poslao da govorim ispred ‘nekoga’. Ja sam se osjećao dužnim da prisustvujem sastanku kako bih mogao zahtjeve roditelja predočiti javnosti i nadležnim institucijama“.

Zovko je kritizirala Bogunića zato što je u jednoj izjavi za medije „u ime većine roditelja kazao da mi ne krivimo JU Djeca Sarajeva i direktoricu, a što je u najmanju ruku degutantno, s obzirom da nas roditelje nitko nije kontaktirao po pitanju toga koga smatramo odgovornim i kako se osjećamo. Roditelji su bili izuzetno ljuti s obzirom da je on pokušao da minorizira, on je nama nešto o zakonima krenuo pričati, nigdje veze. I roditelji neki su se pobunili, jednostavno nismo dali da na račun sporedne priče izgubimo nit oko glavne priče.“

„Tvrdnja da sam pokušao da neutraliziram i umanjim događaj oko trovanja preko 200 djece je krajnje nebulozna i kosi se sa zdravom pameću. Za bilo koji zahtjev od strane roditelja i pitanje koje sam dobio putem maila ili telefonski, reagirao sam na način da sam kontaktirao upravu i nadležne institucije i rješavao problem, kao što je da se poveća količina voća, da se daju hapice djeci u jaslicama, da saznam termin otvaranja kuhinje i sl.”, rekao je Bogunić, naglašavajući da je na sinoćnjem sastanku pokušao dati odgovore na neka postavljena pitanja, ali da zbog „nadglasavanja“ to nije uspio.

Bogunić: ‘Fizički sam napadnut’

Jedino u čemu se slažu Zovko i Bogunić je to da je Bogunić napustio sastanak na kojem su roditelji stavljali svoje potpise za podizanje tužbe protiv JU Djeca Sarajeva i direktorice Mirjane Jovanović-Halilović.

„Da sam napustio sastanak – jesam, ali nakon što sam optužen da radim za nekoga, koliko uzimam para i slično i bio sam fizički napadnut od strane jednog roditelja“, napisao je Bogunić.

Roditelji koji su za podizanje tužbe, kreirali su facebook grupu Otrovana djeca Sarajeva putem koje su pokrenuli online peticiju za trenutnu ostavku direktorice JU Djeca Sarajeva, a kasnije su, kaže Zovko, spremni izaći i na ulice grada Sarajeva i sakupljati potpise za njezinu trenutnu ostavku, dok druga grupa, kako tvrdi Bogunić, također želi da se sve objelodani, da se odgovorni sankcioniraju i  odgovaraju za svoje postupke, ali i da ovaj slučaj iskoriste „u smislu da se poboljšaju uslovi i ishrana djece u vrtićima.“

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO