Gruevski podržao novu istragu o smrti novinara

Makedonski premijer Nikola Gruevski podržao je pokretanje nove, dodatne istrage o smrti novinara Nikole Mladenova koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći prije dvije godine.

Učinio je to nakon što je novu istragu zatražio vođa opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev tokom objave nove, 30. po redu tzv. bombe u kojoj su pušteni snimci u kojima su navodni telefonski razgovori osoba iz vrha makedonske vlasti snimljeni nakon tragične smrti Mladenova, novinara, vlasnika i glavnog urednika časopisa Faktor.

Zaev je na konferenciji za novinare podsjetio da se u “slučaju Mladenov” nije vodio krivični postupak, niti je Tužiteljstvo otvorilo istragu.

“Istraga je zatvorena u julu 2013. godine, ali nisu istraženi svi dokazi o uzrocima nesreće”, upozorio je Zoran Zaev, predsjednik SDSM-a.

Vođa opozicije tvrdi da je vlast vodila postupak neprofesionalno i neodgovorno te da je krila ključne informacije od javnosti.

“Slučaj je zatvoren kao nesrećni slučaj, bez otvaranje istrage. Policija je tvrdila da nije pronašla njegov telefon, a u razgovorima koje je vodila ministarka unutrašnjih poslova se čuje kako su ga locirali nakon nesreće signalom telefona”, javila je Al Jazeerina reporterka Milka Smilevska.

“Nova istraga bi trebala da uključi članove porodice Mladenova, zvaničnike SDSM-a ili predstavnike drugih političkih partija, kao i eksperte, čak i medije”, naveo je Gruevski.

“Nemamo ništa protiv toga, iako nemamo nikakvu sumnju u proceduru koju provode tužiteljstvo i institucije. Međutim, kako bismo spriječili da u budućnosti bude bilo kakvih spekulacija da je nešto sakriveno, podržavamo da do takve inicijative dođe što prije”, dodao je Gruevski.

Deset razloga za novu istragu

Prema stavu opozicije, postoji deset čvrstih razloga zbog čega treba biti ponovljena istraga za koju smatraju da je vođena na “veoma neprofesionalan način, bez saradnje policije i istražnog sudije”.

“U jednom od razgovora javnost može čuti kako portparol policije informiše ministarku da je na zadnjem dijelu automobila Mladenova bila, kako kažu, nekakva boja, za koju vještaci iz policije, navodno, nisu mogli utvrditi koliko je stara. Čuje se kako portparol kaže da ta informacija ne treba ići u javnost zato što može uzrokovati zabunu”, tvrdi Zaev.

Iz vladajuće VMRO-DPMNE  kažu da je opozicija objavila montirane materijale.

Dodaju kako nemaju sumnje da su institucije u slučaju saboraćajne nesreće novinara postupale odgovorno, ali prihvataju da institucije ponove istragu

“Zbog potrebe sveukupnog povjerenja u postupke i institucije, podržavamo novu istragu, pod nadzorom novinarske struke, ljudi iz porodica i uz sudjelovanje stručnjaka. Kao i uvijek u historiji, zalažemo se za pravno okončanje postupka”, odgovorili su iz stranke Nikole Gruevskog.

Mladenov je bio poznat kao novinar koji je pisao o vladi.

Opozicija je na početku objava snimaka, prije tri mjeseca, tvrdila kako je upravo Mladenov bio najviše praćen i prisluškivan.

Izvor: Al Jazeera i agencije