Demonstranti pred Sobranjem u Skoplju

Nakon što stotinama demonstranata, koji su se okupili i trećeg dana protesta na ulicama Skoplja, nije dozvoljeno da se okupe pred Vladom, a potom i državnim tužiteljstvom, uspjeli su se okupiti tek pred Sobranjem.

Kolonu je skopskim ulicama predvodio Aleksandar Neškovski, brat ubijenog Martina Neškovskog zbog čijeg su slučaja protesti i počeli prije dva dana.

Demonstranti tvrde kako im vladajući, zabranom pristupa vladinoj i zgradi tužiteljstva, uskraćuju pravo na protest koje im je Ustavom zagarantirano.

Osim u Skoplju, protesti su održani i u Bitolju, Prilepu i Strumici.

Tužitelji traže pritvor za demonstrante

Makedonsko tužiteljstvo prethodno je zatražilo pritvor za četiri osobe zbog ometanja policije u obavljanju dužnosti tokom demonstracija prije dva dana ispred zgrade Vlade u Skoplju. Tada je, prema policijskim podacima, povrijeđeno 38 policajca i jedan demonstrant.

Nekoliko hiljada građana i sinoć je mirno protestiralo ispred zgrade Parlamenta u glavnom makedonskom gradu, a demonstracije su najavljene i za danas u nekoliko gradova te balkanske države.

Demonstranti traže ostavku premijera Nikole Gruevskog i ministrice policije Gordane Jankulovske.

Revoltirani su zbog reakcija Vlade u slučaju ubistva mladića Martina Neškovskog 2011. godine, a nakon što je opozicija u ponedjeljak objavila snimke navodnih telefonskih razgovora ministrice i osoba koje su radile na tom slučaju.

“Sve je počelo nakon što je opozicioni SDSM u utorak nastavio sa objavom tzv. bombi, ovaj put o ubistvu mladića Nikole Neškovskog 2011. godine”, iz Skoplja javlja novinarka Al Jazeere Milka Smilevska.

“Predsednik Socijaldemokrata Zoran Zaev tada je rekao da je Neškovskog ubio policajac na dužnosti. Policija je, naime, prvo negirala postojanje slučaja ubistva, a kasnije je utvrđeno da je Neškovski ubijen. Bio je pristalica vladajućeg VMRO-DPMNE-a i hteo da učestvuje u proslavi pobede partije na parlamentarnim izborima u centru Skoplja. Međutim, pretukao ga je policajac koji je obezbeđivao skup kojem je prisustvovao vrh vlasti.”

Najave novih protesta

Neškovski je preminuo na mjestu događaja, a kasnije je utvrđeno kako je policajac bio pripadnik specijalne jedinice i osuđen je na 14 godina zatvora.

“Na snimku, koji je objavila opozicija, navodno se čuje kako ministarka policije potvrđuje da je šef premijerovog obezbeđenja angažovao specijalca koji je pretukao Neškovskog. Snimci su, prema mišljenju opozicije, dokaz da je šef premijerovog obezbeđenja uprkos tome što nije nadređeni policajcu, usmeno dogovorio njegov angažman.”

Reagirao je i premijer Gruevski koji kaže kako su razgovori koje je objavila opozicija montirani i lažni i da je policija sve poduzela da se riješi taj slučaj.

Za danas su najavljeni i protesti srednjoškolaca, njihovih roditelja, nastavnika te drugih građana pred Ministarstvom obrazovanja i nauke kako bi izrazili revolt zbog reformi obrazovanja i nezainteresiranog odnosa nadležnih, javljaju makedonski mediji.

Izvor: Al Jazeera i agencije