Dačić: Ispravna odluka Srbije o učešću na paradi u Moskvi

U trenutku kada se govori o 70 godina od borbe protiv fašizma, neprincipijelno je što se govori o rehabilitaciji Draže Mihailovića, ocijenio je Dačić (Getty Images)

Odluka Srbije da učestvuje na paradi u Moskvi povodom Dana pobjede 9. maja je ispravna, jer je riječ o obilježavanju pobjede nad fašizmom kojoj je Srbija dala velik doprinos i podnijela ogromne žrtve, ocijenili su ministar vanjskih poslova te zemlje Ivica Dačić, predsjednik Srpske narodne partije Nenad Popović i bivši ambasador Srbije u Turskoj Dušan Spasojević.

“Sedamdeset godina pobede nad fašizmom bi trebalo da se obeležava u celom svetu, Srbija ima obaveze prema svojim žrtvama i tako će se i ponašati”, rekao je Dačić gostujući na RTS-u.

Prema njegovim riječima, to što zapadne zemlje bojkotuju paradu “nije neka poruka” već odraz realnosti i podijeljenosti u svijetu, i to ne samo u slučaju Ukrajine.

Također je dodao da Srbija tek treba prevazići reviziju sopstvene historije i ustanoviti datume koje treba obilježavati.

U trenutku kada se govori o 70 godina borbe protiv fašizma, neprincipijelno je što se govori o rehabilitaciji Draže Mihailovića, ocijenio je.

“Takođe, licemerno je da smo antifašisti u Londonu, Parizu i Moskvi, a ovde kod nas kad su borci iz Drugog svetskog rata prošli kroz grad zamalo su ih aktivisti Demokratske stranke linčovali”, dodao je Dačić.

Pokušaj revizije historije

Istakao je da je tačno da i u svijetu postoji pokušaj revizije historije, napominjući da to najbolje vidi kao predsjedavajući OSCE-a.

“Ne postoji saglasnost država članica o načinu na koji ćemo obeležiti 70. godina pobede nad fašizmom. Zemlje bivšeg istočnog bloka, posebno Baltičke, na bilo kakvu pomenu antifašizma ulažu amandmane koji se odnose na okupaciju od strane SSSR-a koja za njih nije oslobođenje. To je odnos prema Rusiji”, rekao je Dačić.

Srbija, kako je rekao, ima balansiran odnos i učestvuje u svim obilježavanjima pobjede nad fašizmom.

“Ja ću u ime vlade prisustvovati obeležavanju u Ukrajini”, dodao je Dačić.

Na pitanje je li bilo pritisaka da predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ne bude u Moskvi, a da on otputuje u Ukrajinu, Dačić je rekao da je bilo “negativnih stavova i protiv parade u Beogradu i protiv Južnog toka zato što neki smatraju da približavanje Srbije Rusiji nije u interesu Zapada”.

“To nas ne zanima. Mi brinemo o našim interesima”, dodao je.

‘Hrvatska se stidi svoje prošlosti’

Komentarišući zapadni bojkot parade u Moskvi, Popović je rekao da su pripreme u punom jeku, a svi svjesni da je 70 godina od pobjede “nad najvećim zlom” ne samo 20. stoljeća veliki događaj.

“Naravno da Moskva gleda sa nezadovoljstvom odluku nekih zapadnih država koje zbog dnevno-političkih razloga bojkotuju ovaj skup, ali građani Rusije i rukovodstvo su radosni što će predsednik Srbije i pripadnici srpske vojske učestvovati, jer svi znaju da je Srbija posle Rusije podnela verovatno najveće žrtve tokom Drugog svetskog rata”, rekao je on.

Prema njemu, problem revizije historije počinje još od 1985. godine.

“Hrvatska, Mađarska, Nemačka se stide svoje prošlosti. Mi se ne stidimo. EU je donela odluku da 9. maj koji je Dan pobede bude Dan Evrope da se ne bi govorilo o danu pobede nad fašizmom nego o Danu Evrope, jer se neki stide svoje istorije”, ocijenio je Popović.

Vijenac na spomenik Draži Mihailoviću

Prema riječima Popovića, Srbija se treba ponositi time što je jedina zemlja koja je imala “dva antifašistička pokreta, a nacionalno pomirenje poštovalaca partizanskog i ravnogorskog pokreta je važno za prosperitet zemlje”.

SNP će sutra zbog toga položiti vijenac i na spomenik Draži Mihailoviću i na spomenik partizanima stradalima u Drugom svetskom ratu u selu Subjel kod Kosjerića, dodao je.

“Mi ne smemo da insistiramo na podelama, na tome će insistirati svi oko nas”, zaključio je on.

Spasojević smatra da bojkot parade u Moskvi nije ništa novo u međunarodnim odnosima, podsjećajući da je toga bilo i u vrijeme Hladnog rata, kada su, naprimjer, bojkotovane olimpijade u Moskvi i Los Angelesu.

“Međutim, mi kao zemlja imamo razloga ga učestvujemo u obeležavanju ove velike pobede nad fašizmom – bili smo na strani pobednika, podneli smo velike žrtve i moramo biti zahvalni Crvenoj armiji koja je oslobodila našu zemlju.”

Politika neutralnosti neodrživa

Popović je ocijenio da Zapad i Rusiju, uprkos zajedničkoj borbi nad fašizmom, dijele trenutni interesi.

“Kurs koji je naša zemlja zauzela da ima dobre odnose i sa Istokom i sa Zapadom je zato veoma ispravan, jer ne znamo kad će oni da se pomire. Mi treba da gledamo svoj interese a imamo i tradiciju i elementarno dostojanstvo na našoj strani.”

Prema njegovoj ocjeni, politika neutralnosti možda neće biti održiva na duže staze i vlada će i ubuduće morati da donosi neke neprijatne odluke, kao što je i do sada činila.

“Odlazak permijera u Zagreb je bio državnički potez. Srbija mora da gleda svoje interese, koji se tiču pre svega teritorijalnog integriteta. I principijelno treba da branimo teritorijalni integritet Ukrajine više nego sopstveni”, ukazao je on.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO